Kalkulator blach

Liczba komentarzy do “Kalkulator blach”: 22

  1. Taki przelicznik choć bardzo ułatwia, to jednak najmniejszy problem – ostatecznie wystarczy kalkulator i znajomość procentów :)
    Ja mam dużo większy problem z przepisami, w których autorom nie przyjdzie do głowy, by podać wielkość formy na jaki jest przepis (niestety to zbyt częsty problem)! Stąd moje pytanie i gorąca prośba o pomoc: jak dopasować wielkość formy do ilości poszczególnego ciasta, czy jest jakiś orientacyjny przelicznik np. na kg ciasta drożdżowego/biszkoptowego itd. potrzebna forma o wymiarach xyz? Czy można gdzieś znaleźć takie informacje/wskazówki?
    Będę wdzięczny za wszelkie namiary i wskazówki, więc z góry dziękuję!

    1. Niestety przelicznik nie do końca się sprawdza , mi przeliczył z formy prostokątnej na tortownicę 24 przelicznik 0.71 , ciasta wyszło za dużo a jeszcze wiadomo , że ciasto trochę urośnie, przelicznik na poziomie 0.60 byłby ok.
      Pozdrawiam

    1. Znaczy to tyle, że ilość każdego składnika należy pomnożyć przez 0.59, np. jeśli w oryginalnym przepisie jest 100 g mąki to w zmodyfikowanym na mniejszą blachę należy użyć 0.59×100 g = 59 g.

    1. Dorota, używając opcji „Prostokątna blacha -> tortownica/blacha na tartę” z rozwijanego menu.

    1. Sonik, to zależy jakie dokładnie wymiary ma Twoja keksówka. Moja ma wymiary 24 cm x 10 cm. Jeśli chciałabym upiec ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm, a miałabym proporcję na keksówkę o wymiarach 24 cm x 10 cm to musiałabym pomnożyć ilość składników przez 1.88. Dla ułatwienia użyłabym po prostu podwójnej proporcji.

    1. loląblą, mnożąc wszystkie trzy wymiary przez siebie (długość x szerokość x wysokość) wyrażone w centymetrach otrzymasz objętość w mililitrach.

  2. Ja nie rozumiem o ile mam tak właściwie zwiększyć ilość składników, w przepisie tortownica ma 23cm ja mam 30cm wolałabym wpisać składniki jakie są w oryginalnym na moją blachę. To, że jest 1.7krotność nic mi to nie daje….
    Mam 6 dużych jaj
    Szczypta soli
    125g miękkiego masła
    Łyżka wody
    100g mielonych orzechów lask
    100g gorzkiej czekolady, stopniowej
    Potem
    100g orzechów lask
    125ml kremowki
    Łyżka wody
    125g gorzkiej czekolady
    I jak to mam niby zwiększyć….

    1. Justyna, musisz zwiększyć ilość składników 1.7 krotnie, czyli będziesz potrzebować 6*1.7 = 10 jajek, 1.7*125 g = 213 g masła itd. W przypadku przepisów na moim blogu procedura przeliczania ma miejsce automatycznie po wpisaniu mnożnika 1.7 w oknie przepisu. W przypadku przeliczania przepisów z innych blogów/książek/czasopism musisz sama pomnożyć ilość każdego składnika. Mam nadzieję, że to rozwiało Twoje wątpliwości.

  3. Do dupy te wszystkie przeliczniki! Szukam zupełnie czegoś innego. Chodzi mi o to, że jeśli przepis jest na przykład na tortownicę o śr. 26 cm to jaką potrzebowałabym blachę na takie same proporcje jak w przepisie.

    1. Wbrew pozorom możesz użyć mojego przelicznika do Twojego celu. Z rozwijanego menu musisz wybrać opcję „Tortownica/blacha na tartę -> prostokątna blacha”. W trzeciej linijce wpisujesz średnicę formy (dajmy na to Twoje 26 cm), a powyżej wpisujesz wymiary form, które posiadasz i dążysz do tego, aby ostatnie pole („W przeliczniku proporcji nad przepisem wpisz”) było jak najbliższe jedności. Dają to na przykład wymiary form: 20 cm x 27 cm, 23 cm x 23 cm, czy np. 35 cm x 15 cm. Stworzenie uniwersalnego przelicznika spełniającego Twoje wymagania – który zawiera wszystkie możliwe wymiary blach- jest o tyle trudne, że istnieje wiele różnych formatów blach i zawsze mógłby się znaleźć ktoś, kto nie znalazłby interesujących go wymiarów. Dlatego też zachęcam Cię do ponownego wypróbowania mojego kalkulatora, który jest bardzo uniwersalny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.