Kalkulator blach

Liczba komentarzy do “Kalkulator blach”: 22

  1. Taki przelicznik choć bardzo ułatwia, to jednak najmniejszy problem – ostatecznie wystarczy kalkulator i znajomość procentów :)
    Ja mam dużo większy problem z przepisami, w których autorom nie przyjdzie do głowy, by podać wielkość formy na jaki jest przepis (niestety to zbyt częsty problem)! Stąd moje pytanie i gorąca prośba o pomoc: jak dopasować wielkość formy do ilości poszczególnego ciasta, czy jest jakiś orientacyjny przelicznik np. na kg ciasta drożdżowego/biszkoptowego itd. potrzebna forma o wymiarach xyz? Czy można gdzieś znaleźć takie informacje/wskazówki?
    Będę wdzięczny za wszelkie namiary i wskazówki, więc z góry dziękuję!

    1. Niestety przelicznik nie do końca się sprawdza , mi przeliczył z formy prostokątnej na tortownicę 24 przelicznik 0.71 , ciasta wyszło za dużo a jeszcze wiadomo , że ciasto trochę urośnie, przelicznik na poziomie 0.60 byłby ok.
      Pozdrawiam