Kalkulator blach

Liczba komentarzy do “Kalkulator blach”: 5

  1. Ja nie rozumiem o ile mam tak właściwie zwiększyć ilość składników, w przepisie tortownica ma 23cm ja mam 30cm wolałabym wpisać składniki jakie są w oryginalnym na moją blachę. To, że jest 1.7krotność nic mi to nie daje….
    Mam 6 dużych jaj
    Szczypta soli
    125g miękkiego masła
    Łyżka wody
    100g mielonych orzechów lask
    100g gorzkiej czekolady, stopniowej
    Potem
    100g orzechów lask
    125ml kremowki
    Łyżka wody
    125g gorzkiej czekolady
    I jak to mam niby zwiększyć….

    1. Justyna, musisz zwiększyć ilość składników 1.7 krotnie, czyli będziesz potrzebować 6*1.7 = 10 jajek, 1.7*125 g = 213 g masła itd. W przypadku przepisów na moim blogu procedura przeliczania ma miejsce automatycznie po wpisaniu mnożnika 1.7 w oknie przepisu. W przypadku przeliczania przepisów z innych blogów/książek/czasopism musisz sama pomnożyć ilość każdego składnika. Mam nadzieję, że to rozwiało Twoje wątpliwości.

  2. Do dupy te wszystkie przeliczniki! Szukam zupełnie czegoś innego. Chodzi mi o to, że jeśli przepis jest na przykład na tortownicę o śr. 26 cm to jaką potrzebowałabym blachę na takie same proporcje jak w przepisie.

    1. Wbrew pozorom możesz użyć mojego przelicznika do Twojego celu. Z rozwijanego menu musisz wybrać opcję „Tortownica/blacha na tartę -> prostokątna blacha”. W trzeciej linijce wpisujesz średnicę formy (dajmy na to Twoje 26 cm), a powyżej wpisujesz wymiary form, które posiadasz i dążysz do tego, aby ostatnie pole („W przeliczniku proporcji nad przepisem wpisz”) było jak najbliższe jedności. Dają to na przykład wymiary form: 20 cm x 27 cm, 23 cm x 23 cm, czy np. 35 cm x 15 cm. Stworzenie uniwersalnego przelicznika spełniającego Twoje wymagania – który zawiera wszystkie możliwe wymiary blach- jest o tyle trudne, że istnieje wiele różnych formatów blach i zawsze mógłby się znaleźć ktoś, kto nie znalazłby interesujących go wymiarów. Dlatego też zachęcam Cię do ponownego wypróbowania mojego kalkulatora, który jest bardzo uniwersalny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.