Taki przelicznik choć bardzo ułatwia, to jednak najmniejszy problem – ostatecznie wystarczy kalkulator i znajomość procentów :)
Ja mam dużo większy problem z przepisami, w których autorom nie przyjdzie do głowy, by podać wielkość formy na jaki jest przepis (niestety to zbyt częsty problem)! Stąd moje pytanie i gorąca prośba o pomoc: jak dopasować wielkość formy do ilości poszczególnego ciasta, czy jest jakiś orientacyjny przelicznik np. na kg ciasta drożdżowego/biszkoptowego itd. potrzebna forma o wymiarach xyz? Czy można gdzieś znaleźć takie informacje/wskazówki?
Będę wdzięczny za wszelkie namiary i wskazówki, więc z góry dziękuję!
Niestety przelicznik nie do końca się sprawdza , mi przeliczył z formy prostokątnej na tortownicę 24 przelicznik 0.71 , ciasta wyszło za dużo a jeszcze wiadomo , że ciasto trochę urośnie, przelicznik na poziomie 0.60 byłby ok.
Pozdrawiam
Znaczy to tyle, że ilość każdego składnika należy pomnożyć przez 0.59, np. jeśli w oryginalnym przepisie jest 100 g mąki to w zmodyfikowanym na mniejszą blachę należy użyć 0.59×100 g = 59 g.
Sonik, to zależy jakie dokładnie wymiary ma Twoja keksówka. Moja ma wymiary 24 cm x 10 cm. Jeśli chciałabym upiec ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm, a miałabym proporcję na keksówkę o wymiarach 24 cm x 10 cm to musiałabym pomnożyć ilość składników przez 1.88. Dla ułatwienia użyłabym po prostu podwójnej proporcji.
Ja nie rozumiem o ile mam tak właściwie zwiększyć ilość składników, w przepisie tortownica ma 23cm ja mam 30cm wolałabym wpisać składniki jakie są w oryginalnym na moją blachę. To, że jest 1.7krotność nic mi to nie daje….
Mam 6 dużych jaj
Szczypta soli
125g miękkiego masła
Łyżka wody
100g mielonych orzechów lask
100g gorzkiej czekolady, stopniowej
Potem
100g orzechów lask
125ml kremowki
Łyżka wody
125g gorzkiej czekolady
I jak to mam niby zwiększyć….
Justyna, musisz zwiększyć ilość składników 1.7 krotnie, czyli będziesz potrzebować 6*1.7 = 10 jajek, 1.7*125 g = 213 g masła itd. W przypadku przepisów na moim blogu procedura przeliczania ma miejsce automatycznie po wpisaniu mnożnika 1.7 w oknie przepisu. W przypadku przeliczania przepisów z innych blogów/książek/czasopism musisz sama pomnożyć ilość każdego składnika. Mam nadzieję, że to rozwiało Twoje wątpliwości.
Do dupy te wszystkie przeliczniki! Szukam zupełnie czegoś innego. Chodzi mi o to, że jeśli przepis jest na przykład na tortownicę o śr. 26 cm to jaką potrzebowałabym blachę na takie same proporcje jak w przepisie.
Wbrew pozorom możesz użyć mojego przelicznika do Twojego celu. Z rozwijanego menu musisz wybrać opcję „Tortownica/blacha na tartę -> prostokątna blacha”. W trzeciej linijce wpisujesz średnicę formy (dajmy na to Twoje 26 cm), a powyżej wpisujesz wymiary form, które posiadasz i dążysz do tego, aby ostatnie pole („W przeliczniku proporcji nad przepisem wpisz”) było jak najbliższe jedności. Dają to na przykład wymiary form: 20 cm x 27 cm, 23 cm x 23 cm, czy np. 35 cm x 15 cm. Stworzenie uniwersalnego przelicznika spełniającego Twoje wymagania – który zawiera wszystkie możliwe wymiary blach- jest o tyle trudne, że istnieje wiele różnych formatów blach i zawsze mógłby się znaleźć ktoś, kto nie znalazłby interesujących go wymiarów. Dlatego też zachęcam Cię do ponownego wypróbowania mojego kalkulatora, który jest bardzo uniwersalny.
Taki przelicznik choć bardzo ułatwia, to jednak najmniejszy problem – ostatecznie wystarczy kalkulator i znajomość procentów :)
Ja mam dużo większy problem z przepisami, w których autorom nie przyjdzie do głowy, by podać wielkość formy na jaki jest przepis (niestety to zbyt częsty problem)! Stąd moje pytanie i gorąca prośba o pomoc: jak dopasować wielkość formy do ilości poszczególnego ciasta, czy jest jakiś orientacyjny przelicznik np. na kg ciasta drożdżowego/biszkoptowego itd. potrzebna forma o wymiarach xyz? Czy można gdzieś znaleźć takie informacje/wskazówki?
Będę wdzięczny za wszelkie namiary i wskazówki, więc z góry dziękuję!
Dziękuję, bardzo pomocny przelicznik :-)
22, 33 jaka to blacha?
Niestety przelicznik nie do końca się sprawdza , mi przeliczył z formy prostokątnej na tortownicę 24 przelicznik 0.71 , ciasta wyszło za dużo a jeszcze wiadomo , że ciasto trochę urośnie, przelicznik na poziomie 0.60 byłby ok.
Pozdrawiam
Oko
Super, że taki kalkulator istnieje, łatwy w obsłudze. Dziękuję ciastkowylab będę polecać!
A jak przeliczyć przepis z keksówki na formę baby z kominem? :)
A 0.59 co to znaczy? Ze o ile mam pomniejszyć skladniki ?
Znaczy to tyle, że ilość każdego składnika należy pomnożyć przez 0.59, np. jeśli w oryginalnym przepisie jest 100 g mąki to w zmodyfikowanym na mniejszą blachę należy użyć 0.59×100 g = 59 g.
Około połowę
A jak przeliczyc forme prostokatna na okragla
Dorota, używając opcji „Prostokątna blacha -> tortownica/blacha na tartę” z rozwijanego menu.
Chciałam zapytać,czy keksówka 24cm odpowiada tortownicy 24 cm????
Sonik, to zależy jakie dokładnie wymiary ma Twoja keksówka. Moja ma wymiary 24 cm x 10 cm. Jeśli chciałabym upiec ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm, a miałabym proporcję na keksówkę o wymiarach 24 cm x 10 cm to musiałabym pomnożyć ilość składników przez 1.88. Dla ułatwienia użyłabym po prostu podwójnej proporcji.
jak obliczyć (matematycznie) objętość (litrarz) blachy mając 3 wymiary? (dl. szer. wys.)
loląblą, mnożąc wszystkie trzy wymiary przez siebie (długość x szerokość x wysokość) wyrażone w centymetrach otrzymasz objętość w mililitrach.
Wow. Fantastyczny !
Ja nie rozumiem o ile mam tak właściwie zwiększyć ilość składników, w przepisie tortownica ma 23cm ja mam 30cm wolałabym wpisać składniki jakie są w oryginalnym na moją blachę. To, że jest 1.7krotność nic mi to nie daje….
Mam 6 dużych jaj
Szczypta soli
125g miękkiego masła
Łyżka wody
100g mielonych orzechów lask
100g gorzkiej czekolady, stopniowej
Potem
100g orzechów lask
125ml kremowki
Łyżka wody
125g gorzkiej czekolady
I jak to mam niby zwiększyć….
Justyna, musisz zwiększyć ilość składników 1.7 krotnie, czyli będziesz potrzebować 6*1.7 = 10 jajek, 1.7*125 g = 213 g masła itd. W przypadku przepisów na moim blogu procedura przeliczania ma miejsce automatycznie po wpisaniu mnożnika 1.7 w oknie przepisu. W przypadku przeliczania przepisów z innych blogów/książek/czasopism musisz sama pomnożyć ilość każdego składnika. Mam nadzieję, że to rozwiało Twoje wątpliwości.
Do dupy te wszystkie przeliczniki! Szukam zupełnie czegoś innego. Chodzi mi o to, że jeśli przepis jest na przykład na tortownicę o śr. 26 cm to jaką potrzebowałabym blachę na takie same proporcje jak w przepisie.
Wbrew pozorom możesz użyć mojego przelicznika do Twojego celu. Z rozwijanego menu musisz wybrać opcję „Tortownica/blacha na tartę -> prostokątna blacha”. W trzeciej linijce wpisujesz średnicę formy (dajmy na to Twoje 26 cm), a powyżej wpisujesz wymiary form, które posiadasz i dążysz do tego, aby ostatnie pole („W przeliczniku proporcji nad przepisem wpisz”) było jak najbliższe jedności. Dają to na przykład wymiary form: 20 cm x 27 cm, 23 cm x 23 cm, czy np. 35 cm x 15 cm. Stworzenie uniwersalnego przelicznika spełniającego Twoje wymagania – który zawiera wszystkie możliwe wymiary blach- jest o tyle trudne, że istnieje wiele różnych formatów blach i zawsze mógłby się znaleźć ktoś, kto nie znalazłby interesujących go wymiarów. Dlatego też zachęcam Cię do ponownego wypróbowania mojego kalkulatora, który jest bardzo uniwersalny.