Kalkulator blach

Liczba komentarzy do “Kalkulator blach”: 5

  1. Ja nie rozumiem o ile mam tak właściwie zwiększyć ilość składników, w przepisie tortownica ma 23cm ja mam 30cm wolałabym wpisać składniki jakie są w oryginalnym na moją blachę. To, że jest 1.7krotność nic mi to nie daje….
    Mam 6 dużych jaj
    Szczypta soli
    125g miękkiego masła
    Łyżka wody
    100g mielonych orzechów lask
    100g gorzkiej czekolady, stopniowej
    Potem
    100g orzechów lask
    125ml kremowki
    Łyżka wody
    125g gorzkiej czekolady
    I jak to mam niby zwiększyć….

    1. Justyna, musisz zwiększyć ilość składników 1.7 krotnie, czyli będziesz potrzebować 6*1.7 = 10 jajek, 1.7*125 g = 213 g masła itd. W przypadku przepisów na moim blogu procedura przeliczania ma miejsce automatycznie po wpisaniu mnożnika 1.7 w oknie przepisu. W przypadku przeliczania przepisów z innych blogów/książek/czasopism musisz sama pomnożyć ilość każdego składnika. Mam nadzieję, że to rozwiało Twoje wątpliwości.

  2. Do dupy te wszystkie przeliczniki! Szukam zupełnie czegoś innego. Chodzi mi o to, że jeśli przepis jest na przykład na tortownicę o śr. 26 cm to jaką potrzebowałabym blachę na takie same proporcje jak w przepisie.

    1. Wbrew pozorom możesz użyć mojego przelicznika do Twojego celu. Z rozwijanego menu musisz wybrać opcję „Tortownica/blacha na tartę -> prostokątna blacha”. W trzeciej linijce wpisujesz średnicę formy (dajmy na to Twoje 26 cm), a powyżej wpisujesz wymiary form, które posiadasz i dążysz do tego, aby ostatnie pole („W przeliczniku proporcji nad przepisem wpisz”) było jak najbliższe jedności. Dają to na przykład wymiary form: 20 cm x 27 cm, 23 cm x 23 cm, czy np. 35 cm x 15 cm. Stworzenie uniwersalnego przelicznika spełniającego Twoje wymagania – który zawiera wszystkie możliwe wymiary blach- jest o tyle trudne, że istnieje wiele różnych formatów blach i zawsze mógłby się znaleźć ktoś, kto nie znalazłby interesujących go wymiarów. Dlatego też zachęcam Cię do ponownego wypróbowania mojego kalkulatora, który jest bardzo uniwersalny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.