Z doświadczenia wiem jak uciążliwe może być przeliczanie proporcji składników z różnych przepisów jeżeli ciasta zostały upieczone na blachach o wymiarach, które z takich, czy innych powodów nam nie pasują. Poniżej zamieszczam odnośniki do bardzo wygodnych kalkulatorów.
- Uniwersalny kalkulator blach – pozwala przeliczyć proporcje pomiędzy blachami prostokątnymi i okrągłymi o dowolnych wymiarach. Wynik obliczeń należy jednynie pomnożyć przez ilość każdego składnika w przepisie i problem z głowy.
Pozostałe przeliczniki są szczególnie pomocne jeżeli pieczesz coś, co pochodzi z mojego bloga. W każdym przepisie podaję na jakiej dużej blasze upiekłam ciasto, np. 24 cm x 21 cm. Wtedy wybierasz pierwszy link, podajesz wymiary swojej formy, a wynik obliczen wpisujesz z powrotem do przepisu w pole „Porcje” zaraz pod listą składników, a przed wskazówkami wykonania. Mam nadzieję, że ta mała pomoc będzie przydatna.