Każdy ma swój ulubiony sposób podawania, czy też zapamiętywania proporcji składników używanych do wypieków. Jedni preferują przeliczać wszystko na szklanki, inni znowu wolą używać gramów, czy dekagramów. Poniżej mała ściągawka aby nie zagubić się podczas 'tłumaczenia’ przepisów na swój ulubiony układ jednostek i po drodze nie stracić ochoty na wypieki.
Aby dowiedzieć się jaką masę ma łyżka mąki, czy też szklanka wiórków kokosowych (a także wiele innych), przejdź do Przelicznik objętość → masa.
Czy zastanawialiście się kiedyś ile łyżek mąki mieści się w 1/3 szklanki, albo jaką część szklanki zajmują 4 łyżki cukru? Orientacyjny przelicznik tych wielkości można znaleźć na blogu: Przelicznik szklanki → łyżki.
Dla osób korzystających z przepisów anglojęzycznych, przydatne może być również:
- 1 oz (uncja) = 28.35 g
- 1 lb (funt) = 16 oz = 453.59 g
- 1 fl oz (uncja objętości) = 28.41 ml (UK), 29.57 (USA) ≈ 30 ml
- 1 cup (szklanka) = 225 ml
Więcej relacji między jednostkami metrycznymi i amerykańskimi można znaleźć tutaj.