Andruty (wafle) z masą galaretkową

Andruty, czy jak kto woli, wafle, przekładane masą maślano-galaretkową. Dość słodkie i trochę ciągnące. Dla jednych taki deser to całkiem normalna sprawa, dla innych – kolejne dziwactwo małopolan (czy może ściślej krakowiaków). Tak, czy inaczej okrzyknięty bardzo smacznym połączeniem. Zachęcam do wypróbowania, gdyż samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Najdłużej trwa czekanie na wystudzenie mas i sklejenie się andruta.

Andruty (wafle) z masą galaretkową
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
    Porcje Czas przygotowania
    1 sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
    Andruty (wafle) z masą galaretkową
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
      Porcje Czas przygotowania
      1 sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
      Składniki
      • 2 galaretki o różnych kolorach
      • 140 g cukru
      • 250 g masła
      • 200 ml śmietanki kremówki
      • 6 prostokątnych andrutów
      Porcje: sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm
      Sposób przygotowania
      1. Cukier, masło i śmietankę kremówkę podzielić na dwie części i umieścić w dwóch rondelkach. Zawartość jednego z rondelków podgrzewać do momentu zagotowania całości. Następnie ściągnąć z palnika i dodać galaretkę (proszek) i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Identycznie postąpić z drugą połową składników.
      2. Masy pozostawić do wystygnięcia, a następnie schować do lodówki na około 15 minut - do lekkiego zgęstnienia.
      3. Andruty smarować naprzemiennie masami w różnych kolorach (andrut/masa kolor 1/andrut/masa kolor 2/andrut/..../andrut) do wykorzystania wszystkich składników.
      4. Przełożone wafle przykryć płaskim przedmiotem (np. deską do krojenia warzyw) i dodatkowo obciążyć aby andruty dobrze związały się ze sobą i nie powyginały się. Dobrze schłodzić przed podaniem (co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc) oraz przechowywać w lodówce.

      Andruty (wafle) z masą galaretkową

      Andruty (wafle) z masą galaretkową

       

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.