Andruty (wafle) z masą galaretkową

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Andruty, czy jak kto woli, wafle, przekładane masą maślano-galaretkową. Dość słodkie i trochę ciągnące. Dla jednych taki deser to całkiem normalna sprawa, dla innych – kolejne dziwactwo małopolan (czy może ściślej krakowiaków). Tak, czy inaczej okrzyknięty bardzo smacznym połączeniem. Zachęcam do wypróbowania, gdyż samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Najdłużej trwa czekanie na wystudzenie mas i sklejenie się andruta.

Andruty (wafle) z masą galaretkową
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
1 sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
Andruty (wafle) z masą galaretkową
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
1 sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
Składniki
  • 2 galaretki o różnych kolorach
  • 140 g cukru
  • 250 g masła
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 6 prostokątnych andrutów
Porcje: sklejony andrut o wymiarach 25 cm x 35 cm
Sposób przygotowania
  1. Cukier, masło i śmietankę kremówkę podzielić na dwie części i umieścić w dwóch rondelkach. Zawartość jednego z rondelków podgrzewać do momentu zagotowania całości. Następnie ściągnąć z palnika i dodać galaretkę (proszek) i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Identycznie postąpić z drugą połową składników.
  2. Masy pozostawić do wystygnięcia, a następnie schować do lodówki na około 15 minut - do lekkiego zgęstnienia.
  3. Andruty smarować naprzemiennie masami w różnych kolorach (andrut/masa kolor 1/andrut/masa kolor 2/andrut/..../andrut) do wykorzystania wszystkich składników.
  4. Przełożone wafle przykryć płaskim przedmiotem (np. deską do krojenia warzyw) i dodatkowo obciążyć aby andruty dobrze związały się ze sobą i nie powyginały się. Dobrze schłodzić przed podaniem (co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc) oraz przechowywać w lodówce.

Andruty (wafle) z masą galaretkową

Andruty (wafle) z masą galaretkową

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.