Orzeźwiająca, mocno cytrynowa babka, którą zdecydowanie polecam na zbliżające się święta. Jej wykonanie zajmie tylko kilka chwil, a później można się cieszyć niebem w gębie.
Składniki
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- 230 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 kisiel cytrynowy
- 80 ml maślanki
- 1 cytryna - sok i otarta skórka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżek soku z cytryny
Porcje: blacha na babkę
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 ºC i natłuścić formę. Jajka, żółtka i cukier utrzeć w dużej misce na biały, puszysty krem (około 5 minut). Dodać masło, połączyć dokładnie z masą jajeczną.
- Następnie dodać kisiel (proszek), maślankę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Do całości przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do blachy, wyrównać, piec około 50-55 minut w 180 ºC. Wystudzić, wyciągnąć z blachy.
- Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać. Tak powstałym lukrem udekorować ciasto. Mona również posypać kolorowymi cukierkami gdy luker jest jeszcze mokry.