Babka cytrynowa z lukrem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Orzeźwiająca, mocno cytrynowa babka, którą zdecydowanie polecam na zbliżające się święta. Jej wykonanie zajmie tylko kilka chwil, a później można się cieszyć niebem w gębie.

Babka cytrynowa z lukrem
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 65 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    50-55 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 65 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    50-55 minut 180 ºC
    Babka cytrynowa z lukrem
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 65 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      50-55 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 65 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      50-55 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 250 g mąki
      • 230 g cukru
      • 200 g miękkiego masła
      • 3 jajka
      • 2 żółtka
      • 1 kisiel cytrynowy
      • 80 ml maślanki
      • 1 cytryna - sok i otarta skórka
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Składniki na lukier
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1-2 łyżek soku z cytryny
      Porcje: blacha na babkę
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC i natłuścić formę. Jajka, żółtka i cukier utrzeć w dużej misce na biały, puszysty krem (około 5 minut). Dodać masło, połączyć dokładnie z masą jajeczną.
      2. Następnie dodać kisiel (proszek), maślankę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Do całości przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
      3. Ciasto przełożyć do blachy, wyrównać, piec około 50-55 minut w 180 ºC. Wystudzić, wyciągnąć z blachy.
      4. Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać. Tak powstałym lukrem udekorować ciasto. Mona również posypać kolorowymi cukierkami gdy luker jest jeszcze mokry.

      babka cytrynowa

      babka cytrynowa

      babka cytrynowa

      babka cytrynowa

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.