Babka cytrynowa z lukrem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Orzeźwiająca, mocno cytrynowa babka, którą zdecydowanie polecam na zbliżające się święta. Jej wykonanie zajmie tylko kilka chwil, a później można się cieszyć niebem w gębie.

Babka cytrynowa z lukrem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 65 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
50-55 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 65 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
50-55 minut 180 ºC
Babka cytrynowa z lukrem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 65 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
50-55 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 65 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
50-55 minut 180 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 250 g mąki
  • 230 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 80 ml maślanki
  • 1 cytryna - sok i otarta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżek soku z cytryny
Porcje: blacha na babkę
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC i natłuścić formę. Jajka, żółtka i cukier utrzeć w dużej misce na biały, puszysty krem (około 5 minut). Dodać masło, połączyć dokładnie z masą jajeczną.
  2. Następnie dodać kisiel (proszek), maślankę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Do całości przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do blachy, wyrównać, piec około 50-55 minut w 180 ºC. Wystudzić, wyciągnąć z blachy.
  4. Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać. Tak powstałym lukrem udekorować ciasto. Mona również posypać kolorowymi cukierkami gdy luker jest jeszcze mokry.

babka cytrynowa

babka cytrynowa

babka cytrynowa

babka cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.