Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Babka drożdżowa z makiem, którą przedstawiam Wam dzisiaj jest aż potrójnie cytrynowa. Nie dość, że do ciasta dodałam skórkę z cytryny i przygotowałam cytrynowy lukier do jego polania, to jeszcze nasączyłam babkę syropem cytrynowym. Dzięki temu ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i smakuje wspaniale na drugi, a nawet trzeci dzień po upieczeniu.

Wiem, wiem, do Wielkanocy jeszcze chwila, ale może właśnie ta babka skradnie Twoje serce i znajdzie się na Twoim świątecznym stole. Szukasz innego przepisu na babkę? Zerknij na inną babkę cytrynową.

Lubisz desery cytrynowe, ale niekoniecznie masz ochotę na babkę? Spróbuj cytrynowych whoopie pies albo tarty z kremem cytrusowym i bezą.

Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 2 godziny + studzenie
    Czas pieczenia Temperatura
    20-25 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 2 godziny + studzenie
    Czas pieczenia Temperatura
    20-25 minut 180 ºC
    Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 2 godziny + studzenie
      Czas pieczenia Temperatura
      20-25 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 2 godziny + studzenie
      Czas pieczenia Temperatura
      20-25 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 20 g drożdży
      • 50 g cukru
      • 100 ml mleka
      • 380 g mąki
      • 50 g masła
      • 2 jajka w temperaturze pokojowej
      • 5 cm laski wanilii
      • 2 cytryny - skórka
      • 2 łyżki maku
      Składniki na syrop
      • 2 cytryny - sok
      • 50 g cukru
      Składniki na lukier
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 100 g cukru pudru
      Porcje: blacha na babkę
      Sposób przygotowania
      1. Mleko podgrzać do temperatury około 40 ºC, wkruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i 2 spore łyżki mąki. Wszystko lekko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
      2. W międzyczasie rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia oraz sparzyć cytryny i zetrzeć z nich skórkę. Do wyrośniętego rozczynu wbić jajka, wsypać startą skórkę z cytryny, mak i wlać przestudzone masło. Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, wydobyć ziarenka i dodać do ciasta. Wsypać resztę mąki i zarobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez co najmniej 5 minut aby stało się elastyczne.
      3. Formę na babkę posmarować tłuszczem aby zapobiec przywieraniu ciasta do blachy. Z wyrobionego ciasta uformować wałek i skleić dokładnie jego końce w taki sposób, aby oponka pasowała do formy.
      4. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Szybkość wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
      5. Blachę z ciastem umieścić w zimnym piekarniku i ustawić temperaturę na 180 ºC. Piec ciasto przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru wierzchniej części.
      6. Po około 10 minutach od włożenia ciasta do piekarnika wycisnąć sok z cytryn i umieścić go w niewielkim rondelku razem z cukrem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć z płomienia.
      7. Jeszcze ciepłe, jednak nie gorące ciasto wyciągnąć z formy i nasączyć syropem, a następnie pozostawić do schłodzenia.
      8. Całkowicie wystudzone ciasto udekorować lukrem powstałym w wyniku dokładnego połączenia soku z cytryny i cukru pudru.

      DSC_0859

       


      Liczba komentarzy do “Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny”: 2

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.