Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny
Porcje Czas przygotowania
1blacha na babkę 2godziny + studzenie
Czas pieczenia Temperatura
20-25minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1blacha na babkę 2godziny + studzenie
Czas pieczenia Temperatura
20-25minut 180ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 20g drożdży
  • 50g cukru
  • 100ml mleka
  • 380g mąki
  • 50g masła
  • 2 jajkaw temperaturze pokojowej
  • 5cm laski wanilii
  • 2 cytryny - skórka
  • 2łyżki maku
Składniki na syrop
  • 2 cytryny - sok
  • 50g cukru
Składniki na lukier
  • 1łyżka soku z cytryny
  • 100g cukru pudru
Sposób przygotowania
  1. Mleko podgrzać do temperatury około 40 ºC, wkruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i 2 spore łyżki mąki. Wszystko lekko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. W międzyczasie rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia oraz sparzyć cytryny i zetrzeć z nich skórkę. Do wyrośniętego rozczynu wbić jajka, wsypać startą skórkę z cytryny, mak i wlać przestudzone masło. Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, wydobyć ziarenka i dodać do ciasta. Wsypać resztę mąki i zarobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez co najmniej 5 minut aby stało się elastyczne.
  3. Formę na babkę posmarować tłuszczem aby zapobiec przywieraniu ciasta do blachy. Z wyrobionego ciasta uformować wałek i skleić dokładnie jego końce w taki sposób, aby oponka pasowała do formy.
  4. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Szybkość wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
  5. Blachę z ciastem umieścić w zimnym piekarniku i ustawić temperaturę na 180 ºC. Piec ciasto przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru wierzchniej części.
  6. Po około 10 minutach od włożenia ciasta do piekarnika wycisnąć sok z cytryn i umieścić go w niewielkim rondelku razem z cukrem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć z płomienia.
  7. Jeszcze ciepłe, jednak nie gorące ciasto wyciągnąć z formy i nasączyć syropem, a następnie pozostawić do schłodzenia.
  8. Całkowicie wystudzone ciasto udekorować lukrem powstałym w wyniku dokładnego połączenia soku z cytryny i cukru pudru.