Babka majonezowa

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Już jakiś czas temu zaintrygował mnie przepis na babkę majonezową, ale przez dość długą chwilę nie mogłam się zmobilizować do jej upieczenia. Okazuje się, że ani trochę nie czuć, że tłuszcz został zastąpiony majonezem! Jeśli nie powiecie swoim gościom, że Wasz wypiek zawiera majonez to nie domyślą się tego. Jednak jest to bardzo dobry sposób na zareklamowanie swojego ciasta. Każdy z chęcią go spróbuje.  Babka jest krucha i delikatna – wprost rozpływa się w ustach.

Babka majonezowa
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    40 minut 170 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    40 minut 170 °C
    Babka majonezowa
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      40 minut 170 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      40 minut 170 °C
      Składniki
      Składniki na babkę
      • 80 g mąki pszennej
      • 80 g mąki ziemniaczanej
      • 80 g cukru
      • 100 g majonezu
      • 4 jajka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżka cukru z wanilią
      Ponadto
      • cukier puder do posypania
      • tłuszcz do wysmarowania formy (np. olej roślinny)
      Porcje: blacha na babkę
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 170°C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Gdy piana z białek będzie już sztywna, dodawać cukier w kilku porcjach nie zaprzestając ubijania.
      2. Gdy cukier ulegnie rozpuszczeniu dodać cukier z wanilią i żółtka i miksować do połączenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z ubitą masą jajeczną.
      3. Do ciasta dodać majonez i delikatnie wymieszać do połączenia. Blachę na babkę wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do blachy, wyrównać i piec przez 40 minut w temperaturze 170 °C. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić, czy środek jest upieczony przy użyciu drewnianego patyczka (np. do szaszłyków). Gdy patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Jeżeli jednak na patyczku widać surowe ciasto, oznacza to, że ciasto jest jeszcze surowe.

      Babka majonezowa

      Babka majonezowa

      Liczba komentarzy do “Babka majonezowa”: 3

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.