Babka majonezowa
Porcje Czas przygotowania
1blacha na babkę 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
40minut 170°C
Porcje Czas przygotowania
1blacha na babkę 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
40minut 170°C
Składniki
Składniki na babkę
  • 80g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 80g cukru
  • 100g majonezu
  • 4 jajka
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżka cukru z wanilią
Ponadto
  • cukier puderdo posypania
  • tłuszcz do wysmarowania formy(np. olej roślinny)
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 170°C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Gdy piana z białek będzie już sztywna, dodawać cukier w kilku porcjach nie zaprzestając ubijania.
  2. Gdy cukier ulegnie rozpuszczeniu dodać cukier z wanilią i żółtka i miksować do połączenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z ubitą masą jajeczną.
  3. Do ciasta dodać majonez i delikatnie wymieszać do połączenia. Blachę na babkę wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do blachy, wyrównać i piec przez 40 minut w temperaturze 170 °C. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić, czy środek jest upieczony przy użyciu drewnianego patyczka (np. do szaszłyków). Gdy patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Jeżeli jednak na patyczku widać surowe ciasto, oznacza to, że ciasto jest jeszcze surowe.