To już ostatnia prosta przed Wielkanocą, więc na blogu ostatnia już (przynajmniej na razie) babka.
Czy Wy również skusicie się na kawałek (ewentualnie trzy…)? Zapewniam, najlepiej smakuje z filiżanką popołudniowej kawy lub herbaty. Co również bardzo istotne, jej wykonanie nie zajmie Wam wiele czasu, a uśmiech na twarzy najbliższych – bezcenny.
Ciasto będzie również doskonale smakować jeżeli zamiast cukru pudru użyjecie lukru.
Koniecznie sprawdź również przepisy na babkę cytrynową oraz drożdżową babkę cytrynową z makiem.
Składniki
Składniki na babkę
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 170 g cukru
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
- 1 łyżka oleju do posmarowania formy
- 3 łyżki bułki tartej do obsypania formy
- cukier puder do oprószenia ciasta
Porcje: blacha na babkę
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 °C. Blachę na babkę posmarować olejem i posypać bułką tartą aby uniknąć przywierania ciasta do formy.
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Ucierać do powstania gładkiej, białawej masy. Następnie do masła dodawać żółtka (pojedynczo) i za każdym razem miksować co najmniej minutę do dokładnego połączenia się składników. Gdy skończą się żółtka, tak samo postąpić z białkami - również dodawać je pojedynczo do masy.
- Na koniec do masy maślanej wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.
- Piec w 180 °C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Babkę studzić w formie.
- Gdy babka całkowicie wystygnie, oprószyć ją cukrem pudrem.