Babka piaskowa

To już ostatnia prosta przed Wielkanocą, więc na blogu ostatnia już (przynajmniej na razie) babka.

Czy Wy również skusicie się na kawałek (ewentualnie trzy…)? Zapewniam, najlepiej smakuje z filiżanką popołudniowej kawy lub herbaty. Co również bardzo istotne, jej wykonanie nie zajmie Wam wiele czasu, a uśmiech na twarzy najbliższych – bezcenny.

Ciasto będzie również doskonale smakować jeżeli zamiast cukru pudru użyjecie lukru.

Koniecznie sprawdź również przepisy na babkę cytrynową oraz drożdżową babkę cytrynową z makiem.

Babka piaskowa
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    40-45 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    40-45 minut 180 °C
    Babka piaskowa
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      40-45 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      40-45 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na babkę
      • 250 g masła w temperaturze pokojowej
      • 170 g cukru
      • 4 jajka w temperaturze pokojowej
      • 300 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Ponadto
      • 1 łyżka oleju do posmarowania formy
      • 3 łyżki bułki tartej do obsypania formy
      • cukier puder do oprószenia ciasta
      Porcje: blacha na babkę
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Blachę na babkę posmarować olejem i posypać bułką tartą aby uniknąć przywierania ciasta do formy.
      2. W misie miksera umieścić masło i cukier. Ucierać do powstania gładkiej, białawej masy. Następnie do masła dodawać żółtka (pojedynczo) i za każdym razem miksować co najmniej minutę do dokładnego połączenia się składników. Gdy skończą się żółtka, tak samo postąpić z białkami - również dodawać je pojedynczo do masy.
      3. Na koniec do masy maślanej wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.
      4. Piec w 180 °C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Babkę studzić w formie.
      5. Gdy babka całkowicie wystygnie, oprószyć ją cukrem pudrem.

      Babka piaskowa

      Babka piaskowa

      Babka piaskowa

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.