Babka piaskowa

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

To już ostatnia prosta przed Wielkanocą, więc na blogu ostatnia już (przynajmniej na razie) babka.

Czy Wy również skusicie się na kawałek (ewentualnie trzy…)? Zapewniam, najlepiej smakuje z filiżanką popołudniowej kawy lub herbaty. Co również bardzo istotne, jej wykonanie nie zajmie Wam wiele czasu, a uśmiech na twarzy najbliższych – bezcenny.

Ciasto będzie również doskonale smakować jeżeli zamiast cukru pudru użyjecie lukru.

Koniecznie sprawdź również przepisy na babkę cytrynową oraz drożdżową babkę cytrynową z makiem.

Babka piaskowa
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    40-45 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    40-45 minut 180 °C
    Babka piaskowa
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      40-45 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      40-45 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na babkę
      • 250 g masła w temperaturze pokojowej
      • 170 g cukru
      • 4 jajka w temperaturze pokojowej
      • 300 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Ponadto
      • 1 łyżka oleju do posmarowania formy
      • 3 łyżki bułki tartej do obsypania formy
      • cukier puder do oprószenia ciasta
      Porcje: blacha na babkę
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Blachę na babkę posmarować olejem i posypać bułką tartą aby uniknąć przywierania ciasta do formy.
      2. W misie miksera umieścić masło i cukier. Ucierać do powstania gładkiej, białawej masy. Następnie do masła dodawać żółtka (pojedynczo) i za każdym razem miksować co najmniej minutę do dokładnego połączenia się składników. Gdy skończą się żółtka, tak samo postąpić z białkami - również dodawać je pojedynczo do masy.
      3. Na koniec do masy maślanej wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.
      4. Piec w 180 °C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Babkę studzić w formie.
      5. Gdy babka całkowicie wystygnie, oprószyć ją cukrem pudrem.

      Babka piaskowa

      Babka piaskowa

      Babka piaskowa

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.