Bananowe whoopie pies

Dziś kolejna odsłona przysmaku rodem zza oceanu – bananowe whoopie pies. To mięciutkie ciastka z ciasta ucieranego, przełożone delikatnym kremem. Zdecydowanie zachęcają bananowo-cynamonowym aromatem.

Bananowe whoopie pies
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    15 złożonych ciastek 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    15 złożonych ciastek 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 180 ºC
    Bananowe whoopie pies
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      15 złożonych ciastek 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      15 złożonych ciastek 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciastka
      • 325 g mąki
      • 150 g miękkiego masła
      • 150 g brązowego cukru
      • 2 jajka
      • 100 ml maślanki
      • 200 g bananów
      • 5 cm laski wanilii *
      • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżka mielonego cynamonu
      • 1/2 łyżeczki soli
      Składniki na krem
      • 100 g serka mascarpone schłodzonego co najmniej 24 godziny
      • 150 ml śmietanki kremówki schłodzonej co najmniej 24 godziny
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 50 g orzechów włoskich lub migdałów
      Porcje: złożonych ciastek
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie masy na ciastka
      1. Masło utrzeć z cukrem i nasionami wanilii na kremową masę. Dodawać po jednym jajku nie zaprzestając ucierania.
      2. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
      3. Do masy maślanej dodać połowę suchych składników, dokładnie wymieszać. Następnie wlać maślankę, zamieszać i dodać resztę suchych składników. Na koniec dodać rozgniecione banany.
      4. Masę przełożyć do worka cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciastka o średnicy około 5 cm, zachowując spore odstępy.
      5. Piec w temperaturze 180 ºC przez około 12 - 15 minut do złotego koloru. Studzić na kratce.
      Przygotowanie kremu
      1. Serek mascarpone wraz z cukrem i śmietanką umieścić w misie miksera. Ubijanie rozpocząć od niskiej mocy, aby nie pochlapać całego otoczenia. Ubijać do momentu uzyskania gęstej, zachowującej kształt masy.
      2. Na koniec wsypać orzechy lub migdały i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką średnicy około 1 cm. Na jedno ciastko wyciskać niewielkie kuleczki, przykrywać drugim. Przechowywać w chłodzie.
      Uwagi:

      * Kawałek laski wanilii pozbawiony pestek nie jest zupełnie bezużyteczny. Polecam go wrzucić do pojemniczka zawierającego cukier kryształ (około 100 g). W ten sposób otrzymamy bardzo aromatyczny cukier waniliowy.

      Przepis pochodzi z książki „Whoopie pies”, Mowie Kay

      bananowe whoopie pies bananowe whoopie pies bananowe whoopie pies

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.