Zapach cytrusów bardzo kojarzy mi się z początkiem grudnia, czy Wam również? A słońce na talerzu od razu poprawia humor podczas pochmurnych dni. Biszkopt na mące owsianej z pomarańczami to idealny sposób na proste ciasto, które roztacza wspaniały cytrusowy aromat w całym domu, a jego przygotowanie trwa tyle ile ubicie jajek. W przypadku tego ciasta zachwyciły mnie kolory oraz bardzo przypadła mi do gustu posypka z gruboziarnistego cukru trzcinowego, która nadaje mu wspaniałej chrupkości.
Składniki
Składniki na biszkopt
- 140 g mąki owsianej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 80 g cukru białego
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna (skórka)
Ponadto
- 1 łyżka oliwy do wysmarowania formy
- 3 łyżki bułki tartej do posypania formy
Porcje: forma na tartę o średnicy 26 cm
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 170 ºC. Formę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i cytryny. Drugą pomarańczę pokroić w plasterki o grubości około 2 mm.
- Białka oddzielić od żółtek. W misie miksera umieścić białka z dodatkiem soli i ubić na sztywno. Nie zaprzestając ubijania dodawać partiami biały cukier i ubijać przez kilka minut do rozpuszczenia cukru. Następnie, ciągle ubijając, dodawać żółtka (pojedynczo).
- Do ubitych jajek dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i ponownie delikatnie wymieszać (jedynie do połączenia się składników).
- Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy i posypać cukrem trzcinowym.
- Piec przez 35 minut w 170 ºC. Pozostawić w formie do ostudzenia.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.