Biszkopt owsiany z pomarańczami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Zapach cytrusów bardzo kojarzy mi się z początkiem grudnia, czy Wam również? A słońce na talerzu od razu poprawia humor podczas pochmurnych dni. Biszkopt na mące owsianej z pomarańczami to idealny sposób na proste ciasto, które roztacza wspaniały cytrusowy aromat w całym domu, a jego przygotowanie trwa tyle ile ubicie jajek. W przypadku tego ciasta zachwyciły mnie kolory oraz bardzo przypadła mi do gustu posypka z gruboziarnistego cukru trzcinowego, która nadaje mu wspaniałej chrupkości.

Biszkopt owsiany z pomarańczami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma na tartę o średnicy 26 cm 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
35 minut 170 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma na tartę o średnicy 26 cm 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
35 minut 170 ºC
Biszkopt owsiany z pomarańczami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma na tartę o średnicy 26 cm 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
35 minut 170 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma na tartę o średnicy 26 cm 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
35 minut 170 ºC
Składniki
Składniki na biszkopt
  • 140 g mąki owsianej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru białego
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna (skórka)
Ponadto
  • 1 łyżka oliwy do wysmarowania formy
  • 3 łyżki bułki tartej do posypania formy
Porcje: forma na tartę o średnicy 26 cm
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 170 ºC. Formę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i cytryny. Drugą pomarańczę pokroić w plasterki o grubości około 2 mm.
  2. Białka oddzielić od żółtek. W misie miksera umieścić białka z dodatkiem soli i ubić na sztywno. Nie zaprzestając ubijania dodawać partiami biały cukier i ubijać przez kilka minut do rozpuszczenia cukru. Następnie, ciągle ubijając, dodawać żółtka (pojedynczo).
  3. Do ubitych jajek dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i ponownie delikatnie wymieszać (jedynie do połączenia się składników).
  4. Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy i posypać cukrem trzcinowym.
  5. Piec przez 35 minut w 170 ºC. Pozostawić w formie do ostudzenia.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Biszkopt z pomarańczami

Biszkopt z pomarańczami

Biszkopt z pomarańczami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.