Biszkopt owsiany z pomarańczami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Zapach cytrusów bardzo kojarzy mi się z początkiem grudnia, czy Wam również? A słońce na talerzu od razu poprawia humor podczas pochmurnych dni. Biszkopt na mące owsianej z pomarańczami to idealny sposób na proste ciasto, które roztacza wspaniały cytrusowy aromat w całym domu, a jego przygotowanie trwa tyle ile ubicie jajek. W przypadku tego ciasta zachwyciły mnie kolory oraz bardzo przypadła mi do gustu posypka z gruboziarnistego cukru trzcinowego, która nadaje mu wspaniałej chrupkości.

Biszkopt owsiany z pomarańczami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    35 minut 170 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    35 minut 170 ºC
    Biszkopt owsiany z pomarańczami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      35 minut 170 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      35 minut 170 ºC
      Składniki
      Składniki na biszkopt
      • 140 g mąki owsianej
      • 4 jajka
      • szczypta soli
      • 80 g cukru białego
      • 60 g cukru trzcinowego
      • 2 pomarańcze
      • 1 cytryna (skórka)
      Ponadto
      • 1 łyżka oliwy do wysmarowania formy
      • 3 łyżki bułki tartej do posypania formy
      Porcje: forma na tartę o średnicy 26 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 170 ºC. Formę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i cytryny. Drugą pomarańczę pokroić w plasterki o grubości około 2 mm.
      2. Białka oddzielić od żółtek. W misie miksera umieścić białka z dodatkiem soli i ubić na sztywno. Nie zaprzestając ubijania dodawać partiami biały cukier i ubijać przez kilka minut do rozpuszczenia cukru. Następnie, ciągle ubijając, dodawać żółtka (pojedynczo).
      3. Do ubitych jajek dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i ponownie delikatnie wymieszać (jedynie do połączenia się składników).
      4. Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy i posypać cukrem trzcinowym.
      5. Piec przez 35 minut w 170 ºC. Pozostawić w formie do ostudzenia.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Biszkopt z pomarańczami

      Biszkopt z pomarańczami

      Biszkopt z pomarańczami

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.