Biszkopt owsiany z pomarańczami
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 45minut
Czas pieczenia Temperatura
35minut 170ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 45minut
Czas pieczenia Temperatura
35minut 170ºC
Składniki
Składniki na biszkopt
  • 140g mąki owsianej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 80g cukru białego
  • 60g cukru trzcinowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna (skórka)
Ponadto
  • 1łyżka oliwydo wysmarowania formy
  • 3łyżki bułki tartejdo posypania formy
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 170 ºC. Formę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i cytryny. Drugą pomarańczę pokroić w plasterki o grubości około 2 mm.
  2. Białka oddzielić od żółtek. W misie miksera umieścić białka z dodatkiem soli i ubić na sztywno. Nie zaprzestając ubijania dodawać partiami biały cukier i ubijać przez kilka minut do rozpuszczenia cukru. Następnie, ciągle ubijając, dodawać żółtka (pojedynczo).
  3. Do ubitych jajek dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i ponownie delikatnie wymieszać (jedynie do połączenia się składników).
  4. Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy i posypać cukrem trzcinowym.
  5. Piec przez 35 minut w 170 ºC. Pozostawić w formie do ostudzenia.