Takie właśnie malutkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi pieczarkami i szpinakiem przygotowałam już jakiś czas temu na kolację w niedzielę. Muszę powiedzieć, że był to po prostu strzał w dziesiątkę gdyż wszystkim niesamowicie smakowały. Szczególnie takie cieplutkie i aromatyczne, dopiero co wyciągnięte z piekarnika. Tak ciężko było się od nich oderwać, że niektórzy zaliczyli nawet stan przejedzenia się.
Jeśli lubicie bardziej świecące bułeczki, można je przesmarować roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Innym świetnym pomysłem jest dodatkowe ich posypanie suszonymi ziołami. W ten sposób zyskają nie tylko nowy wygląd, ale i aromat.
W przypadku gdy nie lubicie odrywać od siebie bułeczek, po prostu porozkładajcie je w większych odstępach na większej formie. Prawdopodobnie będą bardziej płaskie niż moje, jednak jestem przekonana, że niemniej pyszne.
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 200 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 70 g parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- Mleko podgrzać do temperatury około 40 ºC. Do miski wkruszyć drożdże, wlać mleko, wsypać około 100 g mąki i wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 15 minut.
- Gdy drożdże zaczną już pracować i rozczyn znacznie zwiększy swoją objętość, dodać do niego jajko i około połowy mąki, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodawać mąkę partiami i mieszać, a pod koniec zacząć zagniatać. Wyrabiać przez około 5 minut, a następnie dodać sól, a później oliwę. Wyrabiać jeszcze przez około 3-5 minut.
- Z wyrobionego ciasta uformować kulę, umieścić ją w misce i przykryć ściereczką. Umieścić w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na około 60 - 80 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
- Podczas wyrastania ciasta przygotować farsz do bułeczek. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i szpinak.
- Całość dusić przez około 10 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie zetrzeć parmezan. Po ściągnięciu farszu z ognia wsypać parmezan i bułkę tartą (bułka wchłonie nadmiar wilgoci), dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy około 15 cm. Na środek każdego koła nakładać dość sporą łyżkę farszu, a następnie skleić jak pieroga.
- Sklejony brzeg ciasta zebrać w jeden punkt i ułożyć bułeczki tak, aby to nagromadzenie ciasta stanowiło ich spód, a wierzch był gładki. Bułeczki ułożyć ciasno w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 20 minut w temperaturze 180ºC do uzyskania przyrumienionego wierzchu.