Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i szpinakiem
Porcje Czas przygotowania
12bułeczek 2godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
12bułeczek 2godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 180ºC
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500g mąki
  • 250ml mleka
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2łyżeczki soli
Składniki na farsz
  • 1 duża cebula
  • 500g pieczarek
  • 200g rozdrobnionego szpinaku(użyłam mrożonego)
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 70g parmezanu
  • 2łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta drożdżowego
  1. Mleko podgrzać do temperatury około 40 ºC. Do miski wkruszyć drożdże, wlać mleko, wsypać około 100 g mąki i wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 15 minut.
  2. Gdy drożdże zaczną już pracować i rozczyn znacznie zwiększy swoją objętość, dodać do niego jajko i około połowy mąki, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodawać mąkę partiami i mieszać, a pod koniec zacząć zagniatać. Wyrabiać przez około 5 minut, a następnie dodać sól, a później oliwę. Wyrabiać jeszcze przez około 3-5 minut.
  3. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, umieścić ją w misce i przykryć ściereczką. Umieścić w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na około 60 – 80 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Przygotowanie farszu
  1. Podczas wyrastania ciasta przygotować farsz do bułeczek. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i szpinak.
  2. Całość dusić przez około 10 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie zetrzeć parmezan. Po ściągnięciu farszu z ognia wsypać parmezan i bułkę tartą (bułka wchłonie nadmiar wilgoci), dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Przygotowanie bułeczek
  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy około 15 cm. Na środek każdego koła nakładać dość sporą łyżkę farszu, a następnie skleić jak pieroga.
  2. Sklejony brzeg ciasta zebrać w jeden punkt i ułożyć bułeczki tak, aby to nagromadzenie ciasta stanowiło ich spód, a wierzch był gładki. Bułeczki ułożyć ciasno w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 20 minut w temperaturze 180ºC do uzyskania przyrumienionego wierzchu.