Chlebek bananowy z serem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Okres świąteczno-noworoczny definitywnie dobiegł już końca. Czas więc upiec ciasto, które pozbawione jest tony kremu maślanego, a mimo tego jest niezwykle smaczne i nie jest przesłodzone. U mnie w piekarniku znalazł się chlebek bananowy z dodatkiem sera białego (banana bread). Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, a co dla niektórych bardzo ważne, nie wymaga użycia miksera – wystarczy miska i łyżka. Co prawda w przepisie wspominam użycie blendera, jednak można się i bez niego obejść rozgniatając owoce widelcem.

Chlebek bananowy z serem
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    60 minut 170 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    60 minut 170 °C
    Chlebek bananowy z serem
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      60 minut 170 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      60 minut 170 °C
      Składniki
      Składniki na ciasto bananowe
      • 1 jajko
      • 100 g brązowego cukru
      • 50 ml oleju roślinnego
      • 60 ml kwaśnej śmietany
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 3 banany
      • 180 g mąki
      • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
      Składniki na warstwę serową
      • 1 jajko
      • 100 g cukru
      • 180 g mielonego twarogu
      • 60 g mąki
      Ponadto
      • 1 łyżka oleju do posmarowania formy
      • 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 10 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzej do 170 °C, a blachę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą aby ciasto nie przywarło do formy.
      2. Banany zmiksuj na mus, a następnie dodaj do nich cukier, jajko, olej, ekstrakt waniliowy i śmietanę, dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj jedynie do połączenia, odstaw na bok.
      3. W osobnej misce umieść ser, jajko i cukier, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj ponownie jedynie do połączenia.
      4. Na dno blachy przełóż połowę ciasta bananowego i wyrównaj. Na wierzch przełóż masę serową i dokładnie rozprowadź. Przykryj resztą ciasta bananowego i ponownie delikatnie wyrównaj uważając aby warstwy nie wymieszały się.
      5. Ciasto piecz w 170 °C przez około 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź przez chwilę w formie, a następnie wyciągnij na kratkę.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.


      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.