Chlebek bananowy z serem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Okres świąteczno-noworoczny definitywnie dobiegł już końca. Czas więc upiec ciasto, które pozbawione jest tony kremu maślanego, a mimo tego jest niezwykle smaczne i nie jest przesłodzone. U mnie w piekarniku znalazł się chlebek bananowy z dodatkiem sera białego (banana bread). Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, a co dla niektórych bardzo ważne, nie wymaga użycia miksera – wystarczy miska i łyżka. Co prawda w przepisie wspominam użycie blendera, jednak można się i bez niego obejść rozgniatając owoce widelcem.

Chlebek bananowy z serem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
60 minut 170 °C
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
60 minut 170 °C
Chlebek bananowy z serem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
60 minut 170 °C
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
60 minut 170 °C
Składniki
Składniki na ciasto bananowe
  • 1 jajko
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 60 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 banany
  • 180 g mąki
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na warstwę serową
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 180 g mielonego twarogu
  • 60 g mąki
Ponadto
  • 1 łyżka oleju do posmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 10 cm
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzej do 170 °C, a blachę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą aby ciasto nie przywarło do formy.
  2. Banany zmiksuj na mus, a następnie dodaj do nich cukier, jajko, olej, ekstrakt waniliowy i śmietanę, dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj jedynie do połączenia, odstaw na bok.
  3. W osobnej misce umieść ser, jajko i cukier, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj ponownie jedynie do połączenia.
  4. Na dno blachy przełóż połowę ciasta bananowego i wyrównaj. Na wierzch przełóż masę serową i dokładnie rozprowadź. Przykryj resztą ciasta bananowego i ponownie delikatnie wyrównaj uważając aby warstwy nie wymieszały się.
  5. Ciasto piecz w 170 °C przez około 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź przez chwilę w formie, a następnie wyciągnij na kratkę.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.