Chlebek bananowy z serem
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
60minut 170°C
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
60minut 170°C
Składniki
Składniki na ciasto bananowe
  • 1 jajko
  • 100g brązowego cukru
  • 50ml oleju roślinnego
  • 60ml kwaśnej śmietany
  • 1łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 banany
  • 180g mąki
  • 1/2łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na warstwę serową
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 180g mielonego twarogu
  • 60g mąki
Ponadto
  • 1łyżka oleju do posmarowania formy
  • 2łyżki bułki tartej do posypania formy
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzej do 170 °C, a blachę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą aby ciasto nie przywarło do formy.
  2. Banany zmiksuj na mus, a następnie dodaj do nich cukier, jajko, olej, ekstrakt waniliowy i śmietanę, dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj jedynie do połączenia, odstaw na bok.
  3. W osobnej misce umieść ser, jajko i cukier, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj ponownie jedynie do połączenia.
  4. Na dno blachy przełóż połowę ciasta bananowego i wyrównaj. Na wierzch przełóż masę serową i dokładnie rozprowadź. Przykryj resztą ciasta bananowego i ponownie delikatnie wyrównaj uważając aby warstwy nie wymieszały się.
  5. Ciasto piecz w 170 °C przez około 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź przez chwilę w formie, a następnie wyciągnij na kratkę.