Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Ciasteczka dyniowe – lekko pomarańczowe, pełne cynamonowego aromatu, wprost idealne na jesienne już wieczory. Niewielkim urozmaiceniem jest również karmelowy smak lukru. Zapewniam Was, że warto spróbować. Są również dość pożywne, więc spokojnie mogą stanowić niewielką przekąskę na podwieczorek.

Uwaga! Przygotowania do pieczenia tych ciasteczek dobrze jest rozpocząć dzień wcześniej. Należy wtedy przygotować dyniowe puree. Czas podany w przepisie nie bierze pod uwagę pieczenia dyni i jej studzenia. Jeżeli jednak chcielibyście upiec ciastka w tym samym dniu, w którym będzie miało miejsce przygotowanie puree, należy doliczyć około 90 minut.

Nie zapomnijcie również wysuszyć pestek z dyni! Są wprost smakowite!

Przepis na przygotowanie puree dyniowego.

Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciastek 60 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 200 °C
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciastek 60 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 200 °C
    Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciastek 60 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 200 °C
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciastek 60 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 200 °C
      Składniki
      Składniki na ciastka
      • 100 g cukru
      • 70 ml oleju roślinnego
      • 1 łyżka mleka
      • 2 jajka
      • 260 g puree z dyni*
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 340 g mąki
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      Składniki na lukier
      • 2 łyżki masła
      • 3 łyżki śmietanki kremówki
      • 70 g brązowego cukru
      • 200 g cukru pudru
      • szczypta soli
      Porcje: ciastek
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie ciastek
      1. Do przygotowania ciastek potrzebne są dwa naczynia. W jednym z nich zmiksować cukier, olej, jajka, mleko, puree dyniowe i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać resztę suchych składników: mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sól.
      2. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto porcjować przy użyciu łyżki, a następnie formować dłońmi kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem spłaszczyć kule dłonią.
      3. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 °C. Studzić na kratce.
      Przygotowanie lukru
      1. W niewielkim garnuszku umieścić masło, śmietankę, cukier i sól, a następnie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić.
      2. Gdy karmel będzie już chłodny, dodać do niego cukier puder. Może się okazać, że nie cały przygotowany cukier puder będzie potrzebny. Należy dodawać cukier do karmelu do uzyskania konsystencji odpowiedniej do smarowania ciastek.
      3. Zimne ciastka posmarować lukrem i pozostawić do wyschnięcia.

      DSC_0244

      Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem

      Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem

      Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem

      Sposób na dynię 2015

      Jesienne słodkości!

      Liczba komentarzy do “Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem”: 2

        1. Tak właśnie było. Przez chwilę zastanawiałam się, czy nie użyć zwyczajnego lukru, ale cieszę się, że dałam szansę temu karmelowemu. Dzięki temu ciasteczka stały się tak jakby dopełnione ;)

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.