Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem
Porcje Czas przygotowania
30ciastek 60minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-12minut 200°C
Porcje Czas przygotowania
30ciastek 60minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-12minut 200°C
Składniki
Składniki na ciastka
  • 100g cukru
  • 70ml oleju roślinnego
  • 1łyżka mleka
  • 2 jajka
  • 260g puree z dyni*
  • 1łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 340g mąki
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka sody
Składniki na lukier
  • 2łyżki masła
  • 3łyżki śmietanki kremówki
  • 70g brązowego cukru
  • 200g cukru pudru
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciastek
  1. Do przygotowania ciastek potrzebne są dwa naczynia. W jednym z nich zmiksować cukier, olej, jajka, mleko, puree dyniowe i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać resztę suchych składników: mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sól.
  2. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto porcjować przy użyciu łyżki, a następnie formować dłońmi kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem spłaszczyć kule dłonią.
  3. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 °C. Studzić na kratce.
Przygotowanie lukru
  1. W niewielkim garnuszku umieścić masło, śmietankę, cukier i sól, a następnie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  2. Gdy karmel będzie już chłodny, dodać do niego cukier puder. Może się okazać, że nie cały przygotowany cukier puder będzie potrzebny. Należy dodawać cukier do karmelu do uzyskania konsystencji odpowiedniej do smarowania ciastek.
  3. Zimne ciastka posmarować lukrem i pozostawić do wyschnięcia.
Pozostałe informacje

*Przepis na przygotowanie puree dyniowego.