Ciasteczka maślane

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Śliczne, kolorowe, a do tego bardzo maślane ciasteczka. Sprawią wiele radości nie tylko dzieciom. Gdy jednak macie w domu małe pociechy, śmiało można je zaprosić do pomocy przy dekorowaniu ciasteczek. Na pewno nie odmówią.

Ciasteczka maślane
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    50 ciasteczek 4 godziny + czas na wyschnięcie lukru
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    50 ciasteczek 4 godziny + czas na wyschnięcie lukru
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 180 ºC
    Ciasteczka maślane
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      50 ciasteczek 4 godziny + czas na wyschnięcie lukru
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      50 ciasteczek 4 godziny + czas na wyschnięcie lukru
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 100 g cukru
      • 100 g masła
      • 65 ml wody
      • szczypta soli
      • 250 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki na zdobienie
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • kolorowe posypki
      Porcje: ciasteczek
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie ciasta
      1. W garnuszku doprowadzić do wrzenia cukier z masłem, wodą i solą. Następnie odstawić na 20 minut do przestudzenia.
      2. Po 20 minutach do rozpuszczonego płynu dodać mąkę i proszek do pieczenia (pominąć w przypadku odciskania wzorków na ciastkach). Dokładnie zagnieść ciasto, po czym owinąć w folię spożywczą (lub spakować w woreczek śniadaniowy) i schować do lodówki na 3 godziny.
      3. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3 mm i wycinać ciasteczka (odciskać wzorki) i piec przez około 12-15 minut w 180 ºC. Ostudzić na kratce.
      Zdobienie
      1. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodając odrobinę cukru (aby zagęścić) lub soku (aby rozrzedzić lukier) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Brzeg każdego ciasteczka otoczyć w lukrze , a następnie w posypce cukrowej.
      2. Ozdobione herbatniki układać na folii aluminiowej i poczekać do wyschnięcia lukru (najlepiej zostawić je na noc). Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez kilka dni.
      Uwagi:

      * Jeżeli macie w planie robić ciastka z odciskanym wzorkiem (jak moje na załączonych zdjęciach) to należy pominąć proszek do pieczenia. W przypadku pieczenia zwykłych ciasteczek, można go śmiało dodać. Herbatniczki będą wtedy bardziej wyrośnięte.

      Inspiracja: chefnini.com

      ciastka-maslane

      ciastka-maslane

      ciastka-maslane

      ciastka-maslane

      Wiosenne słodkości!

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.