Ciasteczka owsiane

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Pożywne i chrupiące ciastka owsiane. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. A do tego bardzo szybkie w wykonaniu.

Ciasteczka owsiane
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciastek 30-45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15-18 minut 175 °C
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciastek 30-45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15-18 minut 175 °C
    Ciasteczka owsiane
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciastek 30-45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15-18 minut 175 °C
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciastek 30-45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15-18 minut 175 °C
      Składniki
      • 200 g masła lub margaryny
      • 120 g cukru kryształu
      • 120 g cukru brązowego
      • 350 g mąki
      • 100 g płatków owsianych
      • 200 g orzechów włoskich lub laskowych
      • 2 jajka
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 szczypta soli
      Porcje: ciastek
      Sposób przygotowania
      1. Masło rozpuścić i wymieszać z dwoma rodzajami cukru. Gdy mieszanina przestygnie, wbić jajka i rozmieszać dokładnie rózgą. W międzyczasie, czekając na ostudzenie się masła, można posiekać orzechy na mniejsze kawałki.
      2. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, sól, płatki owsiane, orzechy i cynamon, a następnie wszystko dodać do rozpuszczonego tłuszczu i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nabierać niewielkie ilości ciasta łyżką (aby ciastka miały podobny rozmiar) i formować kulki. Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczyć dłonią.
      3. Piec w temperaturze 175 °C przez 15 - 18 minut.
      Uwagi:

      Masę na te ciasteczka można z powodzeniem zamrozić. Ciasto należy rozmrozić tuż przed pieczeniem i postępować jak ze świeżo przygotowanym.

      Dla odmiany do ciasta można dodać trochę wiórków kokosowych, rodzynek, skórki startej z cytryny lub limonki, trochę masła orzechowego lub pokrojonej czekolady. Można również udekorować ciasteczka kolorowymi pastylkami (M&M's). W wersji przedstawionej na zdjęciach zastąpiłam 50 g orzechów rodzynkami.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.