Pożywne i chrupiące ciastka owsiane. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. A do tego bardzo szybkie w wykonaniu.
Składniki
- 200 g masła lub margaryny
- 120 g cukru kryształu
- 120 g cukru brązowego
- 350 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- 200 g orzechów włoskich lub laskowych
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
Porcje: ciastek
Sposób przygotowania
- W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, sól, płatki owsiane, orzechy i cynamon, a następnie wszystko dodać do rozpuszczonego tłuszczu i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nabierać niewielkie ilości ciasta łyżką (aby ciastka miały podobny rozmiar) i formować kulki. Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczyć dłonią.
- Piec w temperaturze 175 °C przez 15 - 18 minut.
Pozostałe informacje
Masę na te ciasteczka można z powodzeniem zamrozić. Ciasto należy rozmrozić tuż przed pieczeniem i postępować jak ze świeżo przygotowanym.
Dla odmiany do ciasta można dodać trochę wiórków kokosowych, rodzynek, skórki startej z cytryny lub limonki, trochę masła orzechowego lub pokrojonej czekolady. Można również udekorować ciasteczka kolorowymi pastylkami (M&M's). W wersji przedstawionej na zdjęciach zastąpiłam 50 g orzechów rodzynkami.