Ciasteczka owsiane

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Pożywne i chrupiące ciastka owsiane. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. A do tego bardzo szybkie w wykonaniu.

Ciasteczka owsiane
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
30 ciastek 30-45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-18 minut 175 °C
Porcje Czas przygotowania
30 ciastek 30-45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-18 minut 175 °C
Ciasteczka owsiane
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
30 ciastek 30-45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-18 minut 175 °C
Porcje Czas przygotowania
30 ciastek 30-45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-18 minut 175 °C
Składniki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 120 g cukru kryształu
  • 120 g cukru brązowego
  • 350 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
Porcje: ciastek
Sposób przygotowania
  1. Masło rozpuścić i wymieszać z dwoma rodzajami cukru. Gdy mieszanina przestygnie, wbić jajka i rozmieszać dokładnie rózgą. W międzyczasie, czekając na ostudzenie się masła, można posiekać orzechy na mniejsze kawałki.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, sól, płatki owsiane, orzechy i cynamon, a następnie wszystko dodać do rozpuszczonego tłuszczu i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nabierać niewielkie ilości ciasta łyżką (aby ciastka miały podobny rozmiar) i formować kulki. Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczyć dłonią.
  3. Piec w temperaturze 175 °C przez 15 - 18 minut.
Pozostałe informacje

Masę na te ciasteczka można z powodzeniem zamrozić. Ciasto należy rozmrozić tuż przed pieczeniem i postępować jak ze świeżo przygotowanym.

Dla odmiany do ciasta można dodać trochę wiórków kokosowych, rodzynek, skórki startej z cytryny lub limonki, trochę masła orzechowego lub pokrojonej czekolady. Można również udekorować ciasteczka kolorowymi pastylkami (M&M's). W wersji przedstawionej na zdjęciach zastąpiłam 50 g orzechów rodzynkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.