Ani to bezy, ani biszkopty. Takie o lekkie ciasteczka z migdałami, przystrojone kandyzowaną wisienką. Podobno wyglądają jak prosto ze sklepu. Jedynym dowodem na to, że zostały one własnoręcznie upieczone był zapach rozsiany po całym domu. Najlepiej upiec ciasteczka z podwójnej proporcji, bo po chwili okazało się, że na talerzyku zostało już tylko jedno, samotne ciasteczko.
Składniki
- 2 białka
- 70 g cukru
- 100 g mielonych migdałów
- 13 wiśni kandyzowanych
Porcje: ciasteczek
Sposób przygotowania
- Białka ubić w misie miksera. Gdy piana z białek będzie sztywna, dodawać cukier w kilku partiach nie zaprzestając miksowania. Ubijanie piany powinno trwać około 5 minut.
- Do piany dodać mielone migdały i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki, odciąć róg i wyciskać ciasteczka o średnicy około 3-4 cm na papier do pieczenia (zachowując dość spore odstępy). Na wierzchu każdego ciastka umieścić połowę kandyzowanej wiśni.
- Piec w temperaturze 175 ºC przez około 12 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia przed ściąganiem z papieru.