Ciasteczka z wisienką

Ani to bezy, ani biszkopty. Takie o lekkie ciasteczka z migdałami, przystrojone kandyzowaną wisienką. Podobno wyglądają jak prosto ze sklepu. Jedynym dowodem na to, że zostały one własnoręcznie upieczone był zapach rozsiany po całym domu. Najlepiej upiec ciasteczka z podwójnej proporcji, bo po chwili okazało się, że na talerzyku zostało już tylko jedno, samotne ciasteczko.

Ciasteczka z wisienką
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    25 ciasteczek 25 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 175 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    25 ciasteczek 25 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 175 ºC
    Ciasteczka z wisienką
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      25 ciasteczek 25 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 175 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      25 ciasteczek 25 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 175 ºC
      Składniki
      • 2 białka
      • 70 g cukru
      • 100 g mielonych migdałów
      • 13 wiśni kandyzowanych
      Porcje: ciasteczek
      Sposób przygotowania
      1. Białka ubić w misie miksera. Gdy piana z białek będzie sztywna, dodawać cukier w kilku partiach nie zaprzestając miksowania. Ubijanie piany powinno trwać około 5 minut.
      2. Do piany dodać mielone migdały i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki, odciąć róg i wyciskać ciasteczka o średnicy około 3-4 cm na papier do pieczenia (zachowując dość spore odstępy). Na wierzchu każdego ciastka umieścić połowę kandyzowanej wiśni.
      3. Piec w temperaturze 175 ºC przez około 12 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia przed ściąganiem z papieru.

      ciasteczka-z-wisienka

      ciasteczka-z-wisienka

      ciasteczka-z-wisienka

      ciasteczka-z-wisienka

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.