Ciasteczka z wisienką

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Ani to bezy, ani biszkopty. Takie o lekkie ciasteczka z migdałami, przystrojone kandyzowaną wisienką. Podobno wyglądają jak prosto ze sklepu. Jedynym dowodem na to, że zostały one własnoręcznie upieczone był zapach rozsiany po całym domu. Najlepiej upiec ciasteczka z podwójnej proporcji, bo po chwili okazało się, że na talerzyku zostało już tylko jedno, samotne ciasteczko.

Ciasteczka z wisienką
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
25 ciasteczek 25 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12 minut 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
25 ciasteczek 25 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12 minut 175 ºC
Ciasteczka z wisienką
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
25 ciasteczek 25 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12 minut 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
25 ciasteczek 25 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12 minut 175 ºC
Składniki
  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 13 wiśni kandyzowanych
Porcje: ciasteczek
Sposób przygotowania
  1. Białka ubić w misie miksera. Gdy piana z białek będzie sztywna, dodawać cukier w kilku partiach nie zaprzestając miksowania. Ubijanie piany powinno trwać około 5 minut.
  2. Do piany dodać mielone migdały i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki, odciąć róg i wyciskać ciasteczka o średnicy około 3-4 cm na papier do pieczenia (zachowując dość spore odstępy). Na wierzchu każdego ciastka umieścić połowę kandyzowanej wiśni.
  3. Piec w temperaturze 175 ºC przez około 12 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia przed ściąganiem z papieru.

ciasteczka-z-wisienka

ciasteczka-z-wisienka

ciasteczka-z-wisienka

ciasteczka-z-wisienka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.