Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy. Posiekać wszystko przez chwilę aby rozdrobnić masło, a następnie szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą lub schować do woreczka śniadaniowego i umieścić w lodówce na około 30 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wycinać ciasteczka o średnicy około 6 cm, a następnie układać je na papierze do pieczenia. Ciastka podpiec w 180 ºC przez 5 minut. W międzyczasie przygotować karmel ze słonecznikiem.
W rondelku umieścić cukier, miód, śmietankę i masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez około minutę. Następnie wsypać słonecznik i dokładnie wymieszać.
Na każde podpieczone ciasteczko nałożyć masę słonecznikową i piec jeszcze przez około 8-10 minut (zależnie od grubości).