Ciasteczkowe pralinki

Z pewnością każdemu chociaż raz przytrafiła się jakaś nieprzygoda podczas pieczenia. A to kruchy blat na przekładańca zsunął się niepostrzeżenie z blachy na stół, zamiast na deskę i z jednego kawałka zrobiło się ich co najmniej pięć, a to w biszkopcie się zapadł, a to nie wiadomo co się jeszcze stało. Nie wszystko stracone! Jeśli tylko jedynym problemem jest nieatrakcyjny wygląd, nieudane ciasto można przerobić na te urokliwe ciasteczkowe pralinki.

Ciasteczkowe pralinki
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    45 pralinek 60 minut + twardnięcie czekolady
    Porcje Czas przygotowania
    45 pralinek 60 minut + twardnięcie czekolady
    Ciasteczkowe pralinki
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      45 pralinek 60 minut + twardnięcie czekolady
      Porcje Czas przygotowania
      45 pralinek 60 minut + twardnięcie czekolady
      Składniki
      Składniki na pralinki
      • 350 g pokruszonego kruchego ciasta (można również ućyć ciasto babkowe, biszkopt lub herbatniki)
      • 50 g białej czekolady
      • 1-2 łyżki serka mascarpone lub jogurtu waniliowego
      • 50 g roztopionego masła
      Składniki na polewę
      • 100 g dowolnej czekolady
      • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      Porcje: pralinek
      Sposób przygotowania
      1. Kruche ciasto zmielić lub rozdrobnić w mikserze (na konsystencję podobną do bułki tartej).
      2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać ze zmielonym ciastem i rozpuszczonym masłem. Dodać 1 łyżkę serka mascarpone, wyrobić dłonią. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę. Ciasto powinno stać się zwarte, ale w żadnym wypadku nie zbyt mokre.
      3. Masą ciastkową wypełnić silikonowe formy na pralinki, schłodzić w lodówce przez około 45 minut lub w zamrażalniku około 10 minut. Pralinki są gotowe do dekoracji gdy po wyciągnięciu z formy są twarde i nie deformują się - zachowują kształt.
      4. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem do dekoracji. Do naczynia z czekoladą wrzucać pralinki, dokładnie obtaczać w czekoladzie i wyciągać na metalową kratkę.
      5. Dodatkowo można użyć dowolnych ozdób cukrowych bay nadać pralinkom więcej uroku. Należy to jednak zrobić zanim czekolada stężeje.

      ciasteczkowe pralinki

      ciasteczkowe pralinki

      ciasteczkowe pralinki

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.