Ciasteczkowe pralinki
Porcje Czas przygotowania
45pralinek 60minut + twardnięcie czekolady
Porcje Czas przygotowania
45pralinek 60minut + twardnięcie czekolady
Składniki
Składniki na pralinki
  • 350g pokruszonego kruchego ciasta (można również ućyć ciasto babkowe, biszkopt lub herbatniki)
  • 50g białej czekolady
  • 1-2łyżki serka mascarpone lub jogurtu waniliowego
  • 50g roztopionego masła
Składniki na polewę
  • 100g dowolnej czekolady
  • 1łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Sposób przygotowania
  1. Kruche ciasto zmielić lub rozdrobnić w mikserze (na konsystencję podobną do bułki tartej).
  2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać ze zmielonym ciastem i rozpuszczonym masłem. Dodać 1 łyżkę serka mascarpone, wyrobić dłonią. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę. Ciasto powinno stać się zwarte, ale w żadnym wypadku nie zbyt mokre.
  3. Masą ciastkową wypełnić silikonowe formy na pralinki, schłodzić w lodówce przez około 45 minut lub w zamrażalniku około 10 minut. Pralinki są gotowe do dekoracji gdy po wyciągnięciu z formy są twarde i nie deformują się – zachowują kształt.
  4. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem do dekoracji. Do naczynia z czekoladą wrzucać pralinki, dokładnie obtaczać w czekoladzie i wyciągać na metalową kratkę.
  5. Dodatkowo można użyć dowolnych ozdób cukrowych bay nadać pralinkom więcej uroku. Należy to jednak zrobić zanim czekolada stężeje.