Kolejny pomysł na użycie lukrowych oczu, które mogą wyrażać całą masę emocji. Poprzez zdziwienie, przerażenie aż po dezorientację. A to wszystko zależy tylko wyłącznie od inwencji osoby, która przygotowuje ciasteczka. Według mnie takie rozbiegane, roztargnione oczy mają w sobie to coś. W związku z tym, że już wkrótce Halloween, mam dla Was kolejną propozycję. Po wczorajszych pająkach dziś możecie przeczytać i obejrzeć przewodnik krok po kroku jak przygotować ciastka mumie z wypełnieniem dyniowym.
Nadmiar przygotowanych lukrowych oczu można z powodzeniem wysuszyć i schować do szczelnie zamykanego pojemniczka do wykorzystania w przyszłości. Kto wie kiedy się przydadzą.
Przepis na przygotowanie puree dyniowego.
- 125 g masła
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 75 g puree dyniowego*
- 1 łyżka serka kremowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- białko do posmarowania brzegów
- brązowy cukier do posypania
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 20 g cukru pudru
- czarny barwnik spożywczy
- Przygotowanie oczu polecam wykonać dzień przed właściwym wykonaniem ciasteczek aby umożliwić im dokładne wyschnięcie. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować dość gęsty lukier. Przy użyciu worka cukierniczego z bardzo niewielkim otworem wycisnąć białe kropki (na przykład na folię aluminiową).
- Do pozostałej części lukru dodać czarny barwnik i na każdej białej kropce zrobić mniejszą czarną kropkę. Niewykorzystane oczy można dokładnie wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku do wykorzystania w przyszłości.
- Na stolnicy umieścić mąkę, sól, cukier i masło, posiekać przez chwilę w celu rozdrobnienia tłuszczu.
- Następnie zagnieść wszystkie składniki jedynie do połączenia. Dodawać wodę po łyżce do momentu uzyskania konsystencji plasteliny.
- Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej 30 minut. W trakcie chłodzenia się ciasta przygotować dyniowe nadzienie. W tym celu wymieszać ze sobą wszystkie składniki - puree dyniowe, serek kremowy, cukier i cynamon.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm i połowę pokroić na prostokąty o wymiarach około 4 cm x 7 cm. Pozostałą część ciasta pokroić na paski o wymiarach około 0.5 cm x 5 cm.
- Prostokąty ciasta smarować nadzieniem dyniowym, pamiętając o tym aby zostawić 0.5 cm wolnej przestrzeni dookoła ciastka.
- Brzegi ciastek, niewypełnione nadzieniem dyniowym, posmarować białkiem i układać wąskie paski ciasta w sposób aby utworzyły mumię.
- Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w 180 °C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
- Przed podaniem na ciasteczkach przykleić oczy. W tym celu użyć odrobiny świeżego lukru.
Koniecznie sprawdź również przepisy na ciastka pająki, szczęki wampira oraz muffinki, które zdecydowanie będą ucztą dla zombiaków.