Ciastka mumie na Halloween
Porcje Czas przygotowania
12ciastek 90minut + 1 dzień
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 180°C
Porcje Czas przygotowania
12ciastek 90minut + 1 dzień
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 180°C
Składniki
Składniki na ciasto
  • 125g masła
  • 200g mąki
  • szczypta soli
  • 1łyżka cukru
  • 2łyżki zimnej wody
Składniki na wypełnienie
  • 75g puree dyniowego*
  • 1łyżka serka kremowego
  • 1łyżka brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
Ponadto
  • białkodo posmarowania brzegów
  • brązowy cukier do posypania
Składniki na oczy
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • 20g cukru pudru
  • czarny barwnik spożywczy
Sposób przygotowania
Przygotowanie oczu
  1. Przygotowanie oczu polecam wykonać dzień przed właściwym wykonaniem ciasteczek aby umożliwić im dokładne wyschnięcie. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować dość gęsty lukier. Przy użyciu worka cukierniczego z bardzo niewielkim otworem wycisnąć białe kropki (na przykład na folię aluminiową).
  2. Do pozostałej części lukru dodać czarny barwnik i na każdej białej kropce zrobić mniejszą czarną kropkę. Niewykorzystane oczy można dokładnie wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku do wykorzystania w przyszłości.
Przygotowanie ciasta
  1. Na stolnicy umieścić mąkę, sól, cukier i masło, posiekać przez chwilę w celu rozdrobnienia tłuszczu.
  2. Następnie zagnieść wszystkie składniki jedynie do połączenia. Dodawać wodę po łyżce do momentu uzyskania konsystencji plasteliny.
  3. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej 30 minut. W trakcie chłodzenia się ciasta przygotować dyniowe nadzienie. W tym celu wymieszać ze sobą wszystkie składniki – puree dyniowe, serek kremowy, cukier i cynamon.
  4. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm i połowę pokroić na prostokąty o wymiarach około 4 cm x 7 cm. Pozostałą część ciasta pokroić na paski o wymiarach około 0.5 cm x 5 cm.
  5. Prostokąty ciasta smarować nadzieniem dyniowym, pamiętając o tym aby zostawić 0.5 cm wolnej przestrzeni dookoła ciastka.
  6. Brzegi ciastek, niewypełnione nadzieniem dyniowym, posmarować białkiem i układać wąskie paski ciasta w sposób aby utworzyły mumię.
  7. Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w 180 °C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
  8. Przed podaniem na ciasteczkach przykleić oczy. W tym celu użyć odrobiny świeżego lukru.
Pozostałe informacje

*Przepis na przygotowanie puree dyniowego.