Ciastka na Halloween – szczęki wampira

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Ostatnia już w tym roku propozycja na Halloween – szczęki wampira. Co prawda to taki przepis last minute, jednak wciąż może się okazać dla kogoś inspiracją. Bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie efektowne i dość przerażające – dokładnie takie jakie powinny być ciasteczka na Halloween.

Czerwony lukier można z powodzeniem zastąpić rozpuszczonymi candy melts w kolorze czerwonym. W tym przypadku czas przygotowania ciastek z pewnością ulegnie znacznemu skróceniu. Nie trzeba będzie czekać całą noc na stwardnięcie lukru, a zęby wampira przykleją się do ciastek w przeciągu kilku chwil.

W idelnym przypadku każdy z zębów powinien być utworzony z jednej pianki marshmallow. Jeżeli jednak nie uda się Wam zakupić mini pianek, zęby można po prostu powycinać z większych kawałków (tak jak zrobiłam to ja). Ich kształt będzie trochę mniej regularny, ale może się okazać, że przez to szczęki jeszcze zyskają na straszności.

Ciastka na Halloween - szczęki wampira
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciasteczek 2 godziny + 1 noc na stwardnięcie lukru
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciasteczek 2 godziny + 1 noc na stwardnięcie lukru
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 200 ºC
    Ciastka na Halloween - szczęki wampira
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciasteczek 2 godziny + 1 noc na stwardnięcie lukru
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciasteczek 2 godziny + 1 noc na stwardnięcie lukru
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 200 ºC
      Składniki
      Składniki na ciastka
      • 300 g mąki
      • 150 g miękkiego masła
      • 100 g brązowego cukru
      • 2 jajka - białka i żółtka osobno
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki na dekoracje
      • białe pianki marshmallow
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 150 g cukru pudru
      • czerwony barwnik spożywczy
      • kilka płatków migdałów do utworzenia kłów
      Porcje: ciasteczek
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie ciastek
      1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie dodawać pojedynczo żółtka i białka.
      2. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodać do masy maślanej w dwóch turach i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć plastyczną konsystencję.
      3. Z ciasta uformować 30 kulek (porcjując ciasto łyżeczką), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią.
      4. Ciasteczka piec przez 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200ºC do usyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce.
      Przygotowanie dekoracji
      1. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotować dość gęsty lukier. W razie potrzeby regulacji jego gęstości dodać odrobinę soku z cytryny lub cukru pudru. Na koniec dodać barwnik spożywczy ostrożnie dozując do uzyskania odpowiedniego koloru lukru.
      2. Każde ciastko przekroić na pół. Obie połówki posmarować lukrem (stronę, która przylegała do blachy podczas pieczenia) i wzdłuż zaokrąglonej części ciastka poukładać pianki marshmallow. Przykryć drugą częścią ciastka.
      3. Z płatków migdałów powycinać kły i przykleić do lukru w odpowiednich miejscach.

      Ciastka na Halloween - szczęki wampira

      Ciastka na Halloween - szczęki wampira

      Ciastka na Halloween - szczęki wampira

      Halloween

       

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.