Ciastka na Halloween – szczęki wampira
Porcje Czas przygotowania
30ciasteczek 2godziny + 1 noc na stwardnięcie lukru
Czas gotowania Czas oczekiwania
12-15minut 200ºC
Porcje Czas przygotowania
30ciasteczek 2godziny + 1 noc na stwardnięcie lukru
Czas gotowania Czas oczekiwania
12-15minut 200ºC
Składniki
Składniki na ciastka
  • 300g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 100g brązowego cukru
  • 2 jajka – białka i żółtka osobno
  • 1/2łyżeczki cynamonu
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na dekoracje
  • białe pianki marshmallow
  • 2łyżki soku z cytryny
  • 150g cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • kilka płatków migdałówdo utworzenia kłów
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciastek
  1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie dodawać pojedynczo żółtka i białka.
  2. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodać do masy maślanej w dwóch turach i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć plastyczną konsystencję.
  3. Z ciasta uformować 30 kulek (porcjując ciasto łyżeczką), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią.
  4. Ciasteczka piec przez 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200ºC do usyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce.
Przygotowanie dekoracji
  1. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotować dość gęsty lukier. W razie potrzeby regulacji jego gęstości dodać odrobinę soku z cytryny lub cukru pudru. Na koniec dodać barwnik spożywczy ostrożnie dozując do uzyskania odpowiedniego koloru lukru.
  2. Każde ciastko przekroić na pół. Obie połówki posmarować lukrem (stronę, która przylegała do blachy podczas pieczenia) i wzdłuż zaokrąglonej części ciastka poukładać pianki marshmallow. Przykryć drugą częścią ciastka.
  3. Z płatków migdałów powycinać kły i przykleić do lukru w odpowiednich miejscach.