Bardzo proste i mięciutkie ciasteczka, mocno pachnące czekoladą. Białą czekoladę można oczywiście zastąpić mleczną lub gorzką. Innym pomysłem jest również użycie candy melts – kolorowej czekolady w małych pastylkach. Do wyboru do koloru.
Składniki
- 170 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 50 g białego cukru
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g białej czekolady pokrojonej na dość spore kawałki
- 100 g suszonej żurawiny
Porcje: ciasteczek
Sposób przygotowania
- W misie miksera umieścić miękkie masło i ucierać przez około 1 minutę, aby uzyskać całkowicie gładką masę. Następnie dodać cukier brązowy i biały i ucierać do uzyskania jasnego kremu (przez około 5 minut). Na koniec wbić jajko oraz wlać aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia.
- W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, sodą i solą.
- Suche składniki wsypać do utartego masła i wymieszać na najniższych obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Następnie dodać czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać używając najniższych obrotów miksera. Gdyby ciasto miało grudkową konsystencję, zagnieść je ręką i uformować kulę.
- Ciasto przykryć folią spożywczą lub aluminiową i schować do lodówki na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki. Nabierać równe porcje ciasta łyżką, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać między dłońmi i układać na papierze do pieczenia. Zachowywać dość spore odstępy pomiędzy ciastkami.
- Piec przez około 8-10 minut w 180 ºC. Studzić na kratce.
Inspiracja: sallysbakingaddiction.com