Ciastka z białą czekoladą i żurawiną

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Bardzo proste i mięciutkie ciasteczka, mocno pachnące czekoladą. Białą czekoladę można oczywiście zastąpić mleczną lub gorzką. Innym pomysłem jest również użycie candy melts – kolorowej czekolady w małych pastylkach. Do wyboru do koloru.

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
36 ciasteczek 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
36 ciasteczek 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 180 ºC
Ciastka z białą czekoladą i żurawiną
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
36 ciasteczek 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
36 ciasteczek 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 180 ºC
Składniki
  • 170 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g białej czekolady pokrojonej na dość spore kawałki
  • 100 g suszonej żurawiny
Porcje: ciasteczek
Sposób przygotowania
  1. W misie miksera umieścić miękkie masło i ucierać przez około 1 minutę, aby uzyskać całkowicie gładką masę. Następnie dodać cukier brązowy i biały i ucierać do uzyskania jasnego kremu (przez około 5 minut). Na koniec wbić jajko oraz wlać aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, sodą i solą.
  3. Suche składniki wsypać do utartego masła i wymieszać na najniższych obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Następnie dodać czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać używając najniższych obrotów miksera. Gdyby ciasto miało grudkową konsystencję, zagnieść je ręką i uformować kulę.
  4. Ciasto przykryć folią spożywczą lub aluminiową i schować do lodówki na około 2 godziny.
  5. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki. Nabierać równe porcje ciasta łyżką, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać między dłońmi i układać na papierze do pieczenia. Zachowywać dość spore odstępy pomiędzy ciastkami.
  6. Piec przez około 8-10 minut w 180 ºC. Studzić na kratce.

Inspiracja: sallysbakingaddiction.com

ciastka-z-zurawina

ciastka-z-zurawina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.