Ciastka z białą czekoladą i żurawiną

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Bardzo proste i mięciutkie ciasteczka, mocno pachnące czekoladą. Białą czekoladę można oczywiście zastąpić mleczną lub gorzką. Innym pomysłem jest również użycie candy melts – kolorowej czekolady w małych pastylkach. Do wyboru do koloru.

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    36 ciasteczek 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    8-10 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    36 ciasteczek 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    8-10 minut 180 ºC
    Ciastka z białą czekoladą i żurawiną
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      36 ciasteczek 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      8-10 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      36 ciasteczek 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      8-10 minut 180 ºC
      Składniki
      • 170 g miękkiego masła
      • 100 g brązowego cukru
      • 50 g białego cukru
      • 1 jajko w temperaturze pokojowej
      • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
      • 250 g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
      • 1 łyżeczka sody
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 100 g białej czekolady pokrojonej na dość spore kawałki
      • 100 g suszonej żurawiny
      Porcje: ciasteczek
      Sposób przygotowania
      1. W misie miksera umieścić miękkie masło i ucierać przez około 1 minutę, aby uzyskać całkowicie gładką masę. Następnie dodać cukier brązowy i biały i ucierać do uzyskania jasnego kremu (przez około 5 minut). Na koniec wbić jajko oraz wlać aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia.
      2. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, sodą i solą.
      3. Suche składniki wsypać do utartego masła i wymieszać na najniższych obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Następnie dodać czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać używając najniższych obrotów miksera. Gdyby ciasto miało grudkową konsystencję, zagnieść je ręką i uformować kulę.
      4. Ciasto przykryć folią spożywczą lub aluminiową i schować do lodówki na około 2 godziny.
      5. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki. Nabierać równe porcje ciasta łyżką, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać między dłońmi i układać na papierze do pieczenia. Zachowywać dość spore odstępy pomiędzy ciastkami.
      6. Piec przez około 8-10 minut w 180 ºC. Studzić na kratce.

      Inspiracja: sallysbakingaddiction.com

      ciastka-z-zurawina

      ciastka-z-zurawina

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.