Ciastka z czekoladą i bakaliami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Szybkie w wykonaniu ciastka z dużymi kawałkami czekolady i bakaliami z pewnością skradną Wasze serca. Bardzo podoba mi się nieograniczona ilość możliwości jaką daje ten przepis. W zależności od upodobań możecie użyć czekolady mlecznej lub deserowej, orzechy laskowe możecie zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami, albo też na bogato – wszystkiego po trochę. W przepisie, który zamieszczam poniżej użyłam suszonej żurawiny, jednak równie dobrze sprawdzą się rodzynki, czy też suszone morele. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Ciastka z czekoladą i bakaliami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    18 sztuk o średnicy 6 cm 30 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15-17 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    18 sztuk o średnicy 6 cm 30 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15-17 minut 200 ºC
    Ciastka z czekoladą i bakaliami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      18 sztuk o średnicy 6 cm 30 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15-17 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      18 sztuk o średnicy 6 cm 30 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15-17 minut 200 ºC
      Składniki
      • 300 g mąki
      • 100 g cukru z wanilią
      • 150 g masła w temperaturze pokojowej
      • 2 jajka w temperaturze pokojowej
      • 100 g czekolady deserowej
      • 50 g suszonej żurawiny
      • 50 g orzechów laskowych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 limonka (otarta skórka)
      Porcje: sztuk o średnicy 6 cm
      Sposób przygotowania
      1. Masło utrzeć z cukrem na białą, gładką masę, a następnie dodawać kolejno po pół jajka. Po każdym dodaniu jajka miksować do momentu uzyskania gładkiego kremu.
      2. Posiekać grubo czekoladę i orzechy, a następnie połączyć z masą maślaną. Dodać również żurawinę. Limonkę sparzyć i dokładnie wyszorować. Startą skórkę dodać do masy maślanej.
      3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy maślano-bakaliowej. Całość wymieszać do połączenia się składników. Z ciasta uformować około 20 kulek (mi wyszło 18), które po spłaszczeniu dłonią układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-17 minut w 200 ºC do zezłocenia się ciastek. Studzić na kratce.

      Po upieczeniu polecam schować ciastka do szczelnego pojemnika lub puszki aby nie naciągały wilgoci z powietrza. W ten sposób dłużej zachowają swoją wspaniałą kruchość i chrupkość.

      Ciastka z czekoladą i bakaliami

      Ciastka z czekoladą i bakaliami

      Ciastka z czekoladą i bakaliami

      Liczba komentarzy do “Ciastka z czekoladą i bakaliami”: 4

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.