Ciastka z czekoladą i bakaliami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Szybkie w wykonaniu ciastka z dużymi kawałkami czekolady i bakaliami z pewnością skradną Wasze serca. Bardzo podoba mi się nieograniczona ilość możliwości jaką daje ten przepis. W zależności od upodobań możecie użyć czekolady mlecznej lub deserowej, orzechy laskowe możecie zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami, albo też na bogato – wszystkiego po trochę. W przepisie, który zamieszczam poniżej użyłam suszonej żurawiny, jednak równie dobrze sprawdzą się rodzynki, czy też suszone morele. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Ciastka z czekoladą i bakaliami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
18 sztuk o średnicy 6 cm 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-17 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
18 sztuk o średnicy 6 cm 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-17 minut 200 ºC
Ciastka z czekoladą i bakaliami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
18 sztuk o średnicy 6 cm 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-17 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
18 sztuk o średnicy 6 cm 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-17 minut 200 ºC
Składniki
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru z wanilią
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 limonka (otarta skórka)
Porcje: sztuk o średnicy 6 cm
Sposób przygotowania
  1. Masło utrzeć z cukrem na białą, gładką masę, a następnie dodawać kolejno po pół jajka. Po każdym dodaniu jajka miksować do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  2. Posiekać grubo czekoladę i orzechy, a następnie połączyć z masą maślaną. Dodać również żurawinę. Limonkę sparzyć i dokładnie wyszorować. Startą skórkę dodać do masy maślanej.
  3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy maślano-bakaliowej. Całość wymieszać do połączenia się składników. Z ciasta uformować około 20 kulek (mi wyszło 18), które po spłaszczeniu dłonią układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-17 minut w 200 ºC do zezłocenia się ciastek. Studzić na kratce.

Po upieczeniu polecam schować ciastka do szczelnego pojemnika lub puszki aby nie naciągały wilgoci z powietrza. W ten sposób dłużej zachowają swoją wspaniałą kruchość i chrupkość.

Ciastka z czekoladą i bakaliami

Ciastka z czekoladą i bakaliami

Ciastka z czekoladą i bakaliami

Liczba komentarzy do “Ciastka z czekoladą i bakaliami”: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.