Ciastka z czekoladą i bakaliami
Porcje Czas przygotowania
18sztuk o średnicy 6 cm 30minut
Czas pieczenia Temperatura
15-17minut 200ºC
Porcje Czas przygotowania
18sztuk o średnicy 6 cm 30minut
Czas pieczenia Temperatura
15-17minut 200ºC
Składniki
  • 300g mąki
  • 100g cukru z wanilią
  • 150g masław temperaturze pokojowej
  • 2 jajkaw temperaturze pokojowej
  • 100g czekolady deserowej
  • 50g suszonej żurawiny
  • 50g orzechów laskowych
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 limonka (otarta skórka)
Sposób przygotowania
  1. Masło utrzeć z cukrem na białą, gładką masę, a następnie dodawać kolejno po pół jajka. Po każdym dodaniu jajka miksować do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  2. Posiekać grubo czekoladę i orzechy, a następnie połączyć z masą maślaną. Dodać również żurawinę. Limonkę sparzyć i dokładnie wyszorować. Startą skórkę dodać do masy maślanej.
  3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy maślano-bakaliowej. Całość wymieszać do połączenia się składników. Z ciasta uformować około 20 kulek (mi wyszło 18), które po spłaszczeniu dłonią układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-17 minut w 200 ºC do zezłocenia się ciastek. Studzić na kratce.