Ciastka z suszonymi owocami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Niezwykle szybkie w wykonaniu ciastka z suszonymi owocami to doskonały pomysł na coś na ząb. Cała słodycz ciastek pochodzi z suszonych owoców oraz miodu, więc można się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia. Jeśli chcesz coś upiec dla więcej niż dwóch osób to zdecydowanie sugeruję przygotowanie ciasta z dwóch proporcji. W innym przypadku ciastka mogą zniknąć zanim jeszcze zdążą całkowicie wystygnąć.

Część żurawiny lub moreli możesz również zastąpić na przykład rodzynkami, daktylami, suszonym mango lub ananasem – skomponowanie mieszanki suszonych owoców do tych ciastek należy wyłącznie do Ciebie! Żurawina i morele to tylko moja propozycja. Śmiało możesz również dodać garść orzechów.

Ciastka z suszonymi owocami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    16 ciastek 30 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    16 ciastek 30 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 ºC
    Ciastka z suszonymi owocami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      16 ciastek 30 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      16 ciastek 30 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 ºC
      Składniki
      • 340 g mąki pszennej
      • 2 jajka
      • 80 g miodu
      • 30 g masła
      • 30 g oleju kokosowego
      • 50 g suszonej żurawiny
      • 50 g suszonych moreli
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      Porcje: ciastek
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło i olej kokosowy umieścić w niewielkim garnuszku i rozpuścić, a następnie pozostawić do ostudzenia.
      2. Suszone morele pokroić na mniejsze kawałki oraz wymieszać z żurawiną, mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
      3. Do ostudzonego tłuszczu dodać miód i jajka, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta.
      4. Ciasto podzielić na 16 części, z których formować kulki, a następnie spłaszczać je między dłońmi. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut (do uzyskania złotego koloru) w 180 ºC. Studzić na kratce.

      Ciastka z suszonymi owocami

      Ciastka z suszonymi owocami

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.