Niezwykle szybkie w wykonaniu ciastka z suszonymi owocami to doskonały pomysł na coś na ząb. Cała słodycz ciastek pochodzi z suszonych owoców oraz miodu, więc można się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia. Jeśli chcesz coś upiec dla więcej niż dwóch osób to zdecydowanie sugeruję przygotowanie ciasta z dwóch proporcji. W innym przypadku ciastka mogą zniknąć zanim jeszcze zdążą całkowicie wystygnąć.
Część żurawiny lub moreli możesz również zastąpić na przykład rodzynkami, daktylami, suszonym mango lub ananasem – skomponowanie mieszanki suszonych owoców do tych ciastek należy wyłącznie do Ciebie! Żurawina i morele to tylko moja propozycja. Śmiało możesz również dodać garść orzechów.
Składniki
- 340 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 80 g miodu
- 30 g masła
- 30 g oleju kokosowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych moreli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Porcje: ciastek
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło i olej kokosowy umieścić w niewielkim garnuszku i rozpuścić, a następnie pozostawić do ostudzenia.
- Suszone morele pokroić na mniejsze kawałki oraz wymieszać z żurawiną, mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
- Do ostudzonego tłuszczu dodać miód i jajka, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto podzielić na 16 części, z których formować kulki, a następnie spłaszczać je między dłońmi. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut (do uzyskania złotego koloru) w 180 ºC. Studzić na kratce.