Ciastka z suszonymi owocami
Porcje Czas przygotowania
16ciastek 30minut
Czas pieczenia Temperatura
15minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
16ciastek 30minut
Czas pieczenia Temperatura
15minut 180ºC
Składniki
  • 340g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80g miodu
  • 30g masła
  • 30g oleju kokosowego
  • 50g suszonej żurawiny
  • 50g suszonych moreli
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło i olej kokosowy umieścić w niewielkim garnuszku i rozpuścić, a następnie pozostawić do ostudzenia.
  2. Suszone morele pokroić na mniejsze kawałki oraz wymieszać z żurawiną, mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Do ostudzonego tłuszczu dodać miód i jajka, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Ciasto podzielić na 16 części, z których formować kulki, a następnie spłaszczać je między dłońmi. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut (do uzyskania złotego koloru) w 180 ºC. Studzić na kratce.