Ciasto bardzo mocno wiśniowe

Uwielbiam wiśnie pod każdą postacią – lody wiśniowe, soki wiśniowe, dżemy wiśniowe i tak można by było wymieniać jeszcze dość długo. A dziś postaram się zarazić Was swoim entuzjazmem do tych pysznych, czerwonych owocków, proponując ciasto bardzo mocno wiśniowe.

Ciasto bardzo mocno wiśniowe
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 180 °C
    Ciasto bardzo mocno wiśniowe
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na biszkopt
      • 2 jajka
      • 80 g mąki
      • 80 g cukru
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • szczypta soli
      Składniki na krem
      • 100 g serka mascarpone
      • 100 ml śmietanki kremówki
      • 1 łyżka cukru pudru
      Ponadto
      • 150 g wiśni (z kompotu)
      • 200 g dżemu wiśniowego (bardzo gęstego)
      • cukier puder do dekoracji
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżce) oraz cukier waniliowy nie zaprzestając ubijania.
      2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtka (pojedynczo) i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
      3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło.
      4. Z przygotowanej masy upiec dwa blaty o wymiarach około 24 cm x 21 cm (przed rozprowadzeniem biszkopta na blasze wyłożyć ją papierem do pieczenia). Blaty piec w 180 °C przez około 12 minut, wystudzić.
      5. Gdy blaty są już upieczone i wystudzone, przygotować krem. Wszystkie składniki - serek mascarpone, śmietankę i cukier - ubijać razem do momentu uzyskania gęstego kremu.
      6. Ostatnim krokiem jest poskładanie ciasta - jeden z blatów posmarować równomiernie dżemem, a następnie kremem z serka mascarpone. Do masy powsadzać wiśnie, przykryć drugim biszkoptem. Udekorować cukrem pudrem.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      ciasto wiśniowe

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.