Ciasto bardzo mocno wiśniowe
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 45minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12minut 180°C
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 45minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12minut 180°C
Składniki
Składniki na biszkopt
  • 2 jajka
  • 80g mąki
  • 80g cukru
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Składniki na krem
  • 100g serka mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 1łyżka cukru pudru
Ponadto
  • 150g wiśni(z kompotu)
  • 200g dżemu wiśniowego(bardzo gęstego)
  • cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżce) oraz cukier waniliowy nie zaprzestając ubijania.
  2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtka (pojedynczo) i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło.
  4. Z przygotowanej masy upiec dwa blaty o wymiarach około 24 cm x 21 cm (przed rozprowadzeniem biszkopta na blasze wyłożyć ją papierem do pieczenia). Blaty piec w 180 °C przez około 12 minut, wystudzić.
  5. Gdy blaty są już upieczone i wystudzone, przygotować krem. Wszystkie składniki – serek mascarpone, śmietankę i cukier – ubijać razem do momentu uzyskania gęstego kremu.
  6. Ostatnim krokiem jest poskładanie ciasta – jeden z blatów posmarować równomiernie dżemem, a następnie kremem z serka mascarpone. Do masy powsadzać wiśnie, przykryć drugim biszkoptem. Udekorować cukrem pudrem.