Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Puszyste ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z kwaskowatym agrestem i wyraźnie słodszą bezą, tworząc taką trochę bardziej wykwintną wersję poczciwej drożdżówki. Muszę jednak zaznaczyć, że beza nie jest dominująca więc nie rezygnuj z niej nawet jeżeli nie jesteś jej fanem. Mnie osobiście najbardziej urzekł efekt jaki utworzyła krateczka z bezy na samym wierzchu ciasta.

Jeśli nie posiadasz palnika cukierniczego, ciasto z bezą możesz włożyć na kilka minut do piekarnika. Najszybszym sposobem będzie umieszczenie blachy pod samym rusztem z włączonym grzaniem „od góry”. Pozwoli to na ładne przypieczenie się bezy w dość krótkim czasie.

Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą
Print Recipe