Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Puszyste ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z kwaskowatym agrestem i wyraźnie słodszą bezą, tworząc taką trochę bardziej wykwintną wersję poczciwej drożdżówki. Muszę jednak zaznaczyć, że beza nie jest dominująca więc nie rezygnuj z niej nawet jeżeli nie jesteś jej fanem. Mnie osobiście najbardziej urzekł efekt jaki utworzyła krateczka z bezy na samym wierzchu ciasta.

Jeśli nie posiadasz palnika cukierniczego, ciasto z bezą możesz włożyć na kilka minut do piekarnika. Najszybszym sposobem będzie umieszczenie blachy pod samym rusztem z włączonym grzaniem „od góry”. Pozwoli to na ładne przypieczenie się bezy w dość krótkim czasie.

Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 2,5 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 2,5 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 2,5 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 2,5 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 450 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
Składniki na bezę
  • 2 białka
  • 150 g cukru (20 g + 130 g)
  • 30 ml wody
Ponadto
  • 600 g agrestu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Porcje: blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
  1. Mleko podgrzać do około 40 ºC. W misce umieścić mleko, połowę mąki, drożdże i cukier. Składniki wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
  2. Do rozczynu dodać resztę mąki, żółtka i masło, a następnie wyrabiać ciasto przez co najmniej 5 minut. Ciasto będzie dość luźne, ale radzę aby nie dosypywać więcej mąki - dzięki temu będzie bardziej lekkie i puszyste. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę - do momentu podwojenia objętości.
  3. Podczas wyrastania ciasta przygotować agrest. Należy go umyć i pozbawić końcówek.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę posmarowaną olejem roślinnym i rozciągnąć na powierzchnię całej blachy. Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, można je posmarować olejem. Na wierzchu ciasta drożdżowego ułożyć agrest, całość posypać cukrem i piec w 180 ºC przez około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Przygotowanie bezy
  1. W misie miksera umieścić białka. W małym naczyniu przygotować 20 g cukru. W małym garnuszku umieścić wodę (30 ml) i resztę cukru (130 g), zamieszać. Wewnątrz umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (bez mieszania) do osiągnięcia 118 ºC.
  2. Gdy temperatura wody z cukrem zacznie zbliżać się do 100 ºC, rozpocząć ubijanie białka. Gdy piana będzie już bardzo sztywna, dodać odłożony cukier, ciągle miksując.
  3. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118 ºC, natychmiast zdjąć go z ognia i wlewać cienką stróżką do ubijanego białka, nie przestając miksować. Podczas wlewania syropu można zmniejszyć obroty miksera aby uniknąć rozpryskiwania się go na ścianki naczynia. Po wlaniu całego płynu, zwiększyć obroty do maksimum i ubijać jeszcze przez 5 minut, do wystygnięcia bezy.
  4. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować wierzch ciasta. Bezę przypalić palnikiem cukierniczym.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą

Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą

Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą

Liczba komentarzy do “Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą”: 4

    1. AleTorcik, dziękuję. Poza tym, że wygląda ciekawie, nie jest też wcale trudna w wykonaniu.

    1. juliascooking, połączenie smaku dość kwaśnego agrestu i słodkiej bezy jest warte spróbowania :) mnie bardzo przypadło do gustu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.