Chrupiący kokos, soczyste jabłka i rozpływające się w ustach puree dyniowe – w taki właśnie sposób można opisać to ciasto. Każdy smakosz czekolady z pewnością doceni również spore kawałki gorzkiej czekolady skryte w jego złocistym wnętrzu. Kawałki czekolady tworzą doskonały kontrast do kwaskowych jabłek i chrupiących migdałów lub orzechów.
Uwaga! Podany czas przygotowania nie zawiera czasu potrzebnego na przyrządzenie puree. Przed przystąpieniem do pieczenia zapoznaj się z przepisem na puree dyniowe.
Porcje | Czas przygotowania |
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm | 1 godzina + przygotowanie puree |
Czas gotowania | Czas oczekiwania |
35-45 minut | 175 ºC |
|
|
|
Składniki
Składniki na spód ciasta
- 250 g pełnoziarnistych herbatników
- 100 g masła
Składniki na ciasto
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 200 g puree z dyni*
- 300 g jabłek
- 75 g gorzkiej czekolady
- 125 g migdałów lub orzechów
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Posypka
- 80 g wiórków kokosowych
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
Sposób przygotowania
- Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Ciastka pokruszyć, a następnie rozdrobnić na "piasek" umieszczając je w foliowym woreczku i rozdrabniając wałkiem lub używając w tym celu miksera. Ostudzone masło wlać do rozdrobnionych herbatników, dokładnie wymieszać. Ciastka przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć i dociskać szklanką aby utworzyć blat ciasta. Schować do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
- Piekarnik nagrzać do 175 ºC. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość grubą kostkę. Czekoladę i migdały (lub orzechy) pokroić na mniejsze kawałki.
- W naczyniu umieścić mleko skondensowane, puree z dyni, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i cynamon, a następnie dokładnie wymieszać. Do gładkiej masy dodać jabłka, czekoladę i migdały (lub orzechy), połączyć.
- Ciasto przełożyć na spód z herbatników, wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi i piec przez około 35-45 minut w 175 ºC.
Pozostałe informacje
* przepis na puree z dyni można znaleźć tutaj
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.