Ciasto dyniowe z jabłkami i kokosem

Chrupiący kokos, soczyste jabłka i rozpływające się w ustach puree dyniowe – w taki właśnie sposób można opisać to ciasto. Każdy smakosz czekolady z pewnością doceni również spore kawałki gorzkiej czekolady skryte w jego złocistym wnętrzu. Kawałki czekolady tworzą doskonały kontrast do kwaskowych jabłek i chrupiących migdałów lub orzechów.

Uwaga! Podany czas przygotowania nie zawiera czasu potrzebnego na przyrządzenie puree. Przed przystąpieniem do pieczenia zapoznaj się z  przepisem na puree dyniowe.

Ciasto dyniowe z jabłkami i kokosem
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina + przygotowanie puree
    Czas pieczenia Temperatura
    35-45 minut 175 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina + przygotowanie puree
    Czas pieczenia Temperatura
    35-45 minut 175 ºC
    Ciasto dyniowe z jabłkami i kokosem
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina + przygotowanie puree
      Czas pieczenia Temperatura
      35-45 minut 175 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina + przygotowanie puree
      Czas pieczenia Temperatura
      35-45 minut 175 ºC
      Składniki
      Składniki na spód ciasta
      • 250 g pełnoziarnistych herbatników
      • 100 g masła
      Składniki na ciasto
      • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
      • 200 g puree z dyni*
      • 300 g jabłek
      • 75 g gorzkiej czekolady
      • 125 g migdałów lub orzechów
      • 50 g mąki kukurydzianej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cynamonu
      Posypka
      • 80 g wiórków kokosowych
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Ciastka pokruszyć, a następnie rozdrobnić na "piasek" umieszczając je w foliowym woreczku i rozdrabniając wałkiem lub używając w tym celu miksera. Ostudzone masło wlać do rozdrobnionych herbatników, dokładnie wymieszać. Ciastka przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć i dociskać szklanką aby utworzyć blat ciasta. Schować do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
      2. Piekarnik nagrzać do 175 ºC. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość grubą kostkę. Czekoladę i migdały (lub orzechy) pokroić na mniejsze kawałki.
      3. W naczyniu umieścić mleko skondensowane, puree z dyni, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i cynamon, a następnie dokładnie wymieszać. Do gładkiej masy dodać jabłka, czekoladę i migdały (lub orzechy), połączyć.
      4. Ciasto przełożyć na spód z herbatników, wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi i piec przez około 35-45 minut w 175 ºC.
      Uwagi:

      * przepis na puree z dyni można znaleźć tutaj

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Ciasto dyniowe z jabłkami i kokosem

      Ciasto dyniowe z jabłkami i kokosem

      Zniżka 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).

      Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.