Ciasto dyniowo – sernikowe

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Tej zaczęłam swoje eksperymenty z dynią, dlatego też postanowiłam również upiec swoje pierwsze ciasto zawierające ten składnik. Padło na połączenie dyni i sera – paskowe ciasto dyniowo-serowe. Delikatne, kremowe, wilgotne, pachnące cynamonem, ale i wymagające dość sporo czasu i cierpliwości. Jednak z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że dyniowe eksperymenty się udały i warto było trochę poczekać, ponieważ ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale również zebrowym wyglądem.

Przepis na przygotowanie puree dyniowego. Puree dyniowe dobrze jest przygotować dzień przed przystąpieniem do właściwego przygotowania ciasta.

Nie zapomnij posypać swojej blachy bułką tartą! W przeciwnym razie możesz mieć problem z wyciągnięciem ciasta, gdyż jak wspominałam jest ono dość wilgotne.

Ciasto dyniowo - serowe
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 1.5 godziny + 7 godzin studzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
65-75 minut 175 °C
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 1.5 godziny + 7 godzin studzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
65-75 minut 175 °C
Ciasto dyniowo - serowe
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 1.5 godziny + 7 godzin studzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
65-75 minut 175 °C
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 1.5 godziny + 7 godzin studzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
65-75 minut 175 °C
Składniki
Składniki na masę serową
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 150 g cukru kryształu
  • 60 g jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
Składniki na masę dyniową
  • 320 g puree dyniowego*
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 150 g cukru białego lub brązowego
  • 125 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
Ponadto
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 garść migdałów lub orzechów do posypania
Porcje: blacha na babkę
Sposób przygotowania
  1. Przygotowanie ciasta rozpocząć od masy serowej. W misce umieścić ser, jogurt, cukier waniliowy i cukier kryształ. Wszystkie składniki miksować przez chwilę do uzyskania gładkiej i kremowej masy. Następnie wsypać mąkę i zmiksować do połączenia. Na koniec wbijać jajka (pojedynczo) i ubijać do połączenia z pozostałą częścią masy. Odstawić na bok.
  2. W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki na masę dyniową (puree dyniowe, olej, jajka) i wymieszać dokładnie rózgą do połączenia się składników. Wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy, ponownie zamieszać. Na koniec przesiać resztę suchych składników - mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać rózgą do uzyskania jednolitej masy.
  3. Blachę na babkę lub tortownicę o średnicy około 20 centymetrów wysmarować tłuszczem i dokładnie posypać bułką tartą. W przypadku użycia tortownicy, owinąć ją dokładnie folią aluminiową (od zewnątrz). Nagrzać piekarnik do 175 °C oraz zagotować wodę w czajniku, gdyż ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.
  4. W blasze umieszczać naprzemiennie obie masy (serową oraz dyniową) w celu uzyskania struktury warstwowej. Blachę z ciastem umieścić w drugiej, większej blasze i włożyć do piekarnika. Do większej formy wlać około 3 cm gorącej wody. Piec przez około 65 - 75 minut w temperaturze 175 °C. Po tym czasie, delikatnie uchylić piekarnik i zostawić ciasto do ostygnięcia przez około 40 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić przez co najmniej 6 godzin w lodówce. Wyciągnąć z formy.
  5. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować ciasto. Na koniec posypać migdałami lub orzechami.
Pozostałe informacje

*Przepis na przygotowanie puree dyniowego.

**Można użyć oleju słonecznikowego rzepakowego lub oliwy z oliwek.

 

inspiracja: sallysbakingaddiction.com

Ciasto dyniowo - serowe

Ciasto dyniowo - serowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.