Ciasto marchewkowe z ananasem

Ciasto marchewkowe z ananasem łączy w sobie całą gamę smaków i tekstur. Znajduje się w nim dość spora ilość twardawych orzechów, miękkie kawałki słodkiego ananasa i rozpływający się w ustach krem, który powstaje z połączenia dwóch rodzajów sera. W szczególności zachęcam do wymyślnego udekorowania wierzchu ciasta. Z pewnością zachwyci to gości!

Ciasto marchewkowe z ananasem
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    60 minut 175 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    60 minut 175 ºC
    Ciasto marchewkowe z ananasem
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      60 minut 175 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      60 minut 175 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 150 g cukru
      • 300 g mąki
      • 3 jajka
      • 150 ml oleju
      • 400 g marchwi
      • 150 g ananasa z puszki
      • 100 g orzechów włoskich
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżka cukru z wanilią
      Składniki na krem
      • 70 g cukru pudru
      • 250 g serka mascarpone
      • 250 g twarogu sernikowego
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie ciasta
      1. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce do warzyw. Ananasa odsączyć z syropu i posiekać. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
      2. W misce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i orzechy. Do suchych składników dodać olej i jajka, połączyć. Do całości dodać startą marchew i kawałki ananasa, ponownie wymieszać.
      3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 60 minut w temperaturze 175 ºC. Pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.
      Przygotowanie kremu
      1. Wszystkie składniki na krem: serek mascarpone, twaróg sernikowy i cukier puder umieścić w misie miksera i wszystko dokładnie zmiksować (2-3 minuty).
      2. Gdy ciasto będzie już zupełnie zimne przeciąć je na dwa blaty. Połowę kremu przełożyć na dolny blat, wyrównać i przykryć górnym blatem. Pozostałą część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta. Ciasto przechowywać w chłodzie.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Ciasto marchewkowe z ananasem

      Ciasto marchewkowe z ananasem

      Jeden komentarz do “Ciasto marchewkowe z ananasem

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.