Ciasto marchewkowe z ananasem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Ciasto marchewkowe z ananasem łączy w sobie całą gamę smaków i tekstur. Znajduje się w nim dość spora ilość twardawych orzechów, miękkie kawałki słodkiego ananasa i rozpływający się w ustach krem, który powstaje z połączenia dwóch rodzajów sera. W szczególności zachęcam do wymyślnego udekorowania wierzchu ciasta. Z pewnością zachwyci to gości!

Ciasto marchewkowe z ananasem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60 minut 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60 minut 175 ºC
Ciasto marchewkowe z ananasem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60 minut 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60 minut 175 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 400 g marchwi
  • 150 g ananasa z puszki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
Składniki na krem
  • 70 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu sernikowego
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
  1. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce do warzyw. Ananasa odsączyć z syropu i posiekać. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i orzechy. Do suchych składników dodać olej i jajka, połączyć. Do całości dodać startą marchew i kawałki ananasa, ponownie wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 60 minut w temperaturze 175 ºC. Pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.
Przygotowanie kremu
  1. Wszystkie składniki na krem: serek mascarpone, twaróg sernikowy i cukier puder umieścić w misie miksera i wszystko dokładnie zmiksować (2-3 minuty).
  2. Gdy ciasto będzie już zupełnie zimne przeciąć je na dwa blaty. Połowę kremu przełożyć na dolny blat, wyrównać i przykryć górnym blatem. Pozostałą część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta. Ciasto przechowywać w chłodzie.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Ciasto marchewkowe z ananasem

Ciasto marchewkowe z ananasem

Jeden komentarz do “Ciasto marchewkowe z ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.