Ciasto marchewkowe z ananasem
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60minut 175ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 4godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60minut 175ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 150g cukru
  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • 150ml oleju
  • 400g marchwi
  • 150g ananasa z puszki
  • 100g orzechów włoskich
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1łyżka cukru z wanilią
Składniki na krem
  • 70g cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • 250g twarogu sernikowego
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
  1. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce do warzyw. Ananasa odsączyć z syropu i posiekać. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i orzechy. Do suchych składników dodać olej i jajka, połączyć. Do całości dodać startą marchew i kawałki ananasa, ponownie wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 60 minut w temperaturze 175 ºC. Pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.
Przygotowanie kremu
  1. Wszystkie składniki na krem: serek mascarpone, twaróg sernikowy i cukier puder umieścić w misie miksera i wszystko dokładnie zmiksować (2-3 minuty).
  2. Gdy ciasto będzie już zupełnie zimne przeciąć je na dwa blaty. Połowę kremu przełożyć na dolny blat, wyrównać i przykryć górnym blatem. Pozostałą część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta. Ciasto przechowywać w chłodzie.