Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce do warzyw. Ananasa odsączyć z syropu i posiekać. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
W misce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i orzechy. Do suchych składników dodać olej i jajka, połączyć. Do całości dodać startą marchew i kawałki ananasa, ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 60 minut w temperaturze 175 ºC. Pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.
Przygotowanie kremu
Wszystkie składniki na krem: serek mascarpone, twaróg sernikowy i cukier puder umieścić w misie miksera i wszystko dokładnie zmiksować (2-3 minuty).
Gdy ciasto będzie już zupełnie zimne przeciąć je na dwa blaty. Połowę kremu przełożyć na dolny blat, wyrównać i przykryć górnym blatem. Pozostałą część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta. Ciasto przechowywać w chłodzie.