Ciasto marchewkowe

Zainspirowana akcją „Marchewkowy zawrót głowy” postanowiłam upiec właśnie ciasto marchewkowe. Wyszło odpowiednio słodkie, dość wilgotne i bardzo sycące. Ani trochę nie czuć dodatku marchwi, a jedynym dowodem na to, że użyto tego pomarańczowego korzenia jest piękny kolor. Dodatkowo ciasto zostało posmarowane masą z serka kremowego i posypane kolorową posypką.

Koniecznie sprawdź również przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe z ciekawą dekoracją z pistacji. Zapewniam, goście i domownicy będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę!

Ciasto marchewkowe
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny + chłodzenie
    Czas pieczenia Temperatura
    30-35 minut 175 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny + chłodzenie
    Czas pieczenia Temperatura
    30-35 minut 175 ºC
    Ciasto marchewkowe
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny + chłodzenie
      Czas pieczenia Temperatura
      30-35 minut 175 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny + chłodzenie
      Czas pieczenia Temperatura
      30-35 minut 175 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 600 g marchwi
      • 320 g mąki
      • 220 g margaryny
      • 250 g cukru
      • 4 jajka
      • 2 łyżki cukru waniliowego
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Składniki na polewę
      • 125 g twarogu sernikowego lub serka typu Philadelphia
      • 50 g masła
      • 70 g cukru pudru
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. W rondelku umieścić margarynę i rozpuścić, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawić do przestudzenia. Następnie obrać marchew i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach.
      2. Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę, po czym dodać do niej mieszankę mąki, proszku do pieczenia i cukru waniliowego.
      3. Do masy wmieszać roztopiony tłuszcz oraz startą marchew. Ciasto wlać do formy o wymiarach około 24 x 21 cm uprzednio natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
      4. Ciasto piec przez około 30 - 35 minut w 175 ºC. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
      5. Przygotować polewę - serek kremowy utrzeć z masłem oraz cukrem pudrem na gładką masę. Gdy ciasto będzie już zupełnie zimne, rozprowadzić polewę. Całość odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      ciasto marchewkowe

      ciasto marchewkowe

      Marchewkowy zawrót głowy

      Liczba komentarzy do “Ciasto marchewkowe”: 5

      1. Ciasto robione dokładnie według przepisu niestety jest zbyt mokre,ciężkie wręcz zakalcowate, chociaż dobre w smaku. Osobiście zmodyfikowuję je, zmieniając proporcje ciasta do marchwi (więcej ciasta, mniej marchewki). Serkowa polewa jest smaczna ale mega mega słodka! Zużyłam jej połowę smarując cieniutko inaczej byłaby nie do zjedzenia.

        1. Edith, szczerze mówiąc jestem zaskoczona, że ciasto wyszło zakalcowate. Robiłam je kilkukrotnie i nigdy nie miałam z nim problemów.

        1. Nie, typu Philadelphia (naturalny serek kanapkowy) lub twarogu sernikowego z wiadereczka. Zmodyfikowałam przepis aby rozwiać wątpliwości.

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.