Ciasto marchewkowo – dyniowe

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Ciasto marchewkowo-dyniowe to taki bliski krewniak ciasta marchewkowego, które piekłam już jakiś czas temu. Jest dość wilgotne, syte i również pokryte glazurą z białego serka kremowego. Taki krem na bazie serka kanapkowego jest doskonałą alternatywą dla stosunkowo ciężkiego i kalorycznego kremu, którego głównym składnikiem jest masło. Ciasto marchewkowo-dyniowe o pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze doskonale komponuje się z pistacjami. I nie chodzi mi tylko o ciekawą dekorację, ale mam na myśli również smak.

Przepis na przygotowanie puree dyniowego.

Na koniec jeszcze dość ważna uwaga: zwróćcie uwagę na to aby nie użyć solonych pistacji. Ciasto jest jednak słodkie, więc należy użyć orzechów o naturalnym smaku.

Ciasto marchewkowo - dyniowe
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 4 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
40-50 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 4 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
40-50 minut 180 ºC
Ciasto marchewkowo - dyniowe
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 4 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
40-50 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha na babkę 4 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
40-50 minut 180 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 2 jajka
  • 150 g białego cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 170 g puree dyniowego*
  • 60 ml maślanki
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 170 g marchwi
  • 50 g pistacji
Składniki na krem
  • 200 g serka kremowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
Dodatkowo
  • 50 g pistacji do dekoracji
  • bułka tarta do wysypania blachy
  • olej do posmarowania blachy
Porcje: blacha na babkę
Sposób przygotowania
  1. W dość sporej misce umieścić jajka, cukier biały i brązowy, olej, maślankę, puree dyniowe oraz ziarna wydłubane z połowy laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. W osobnym naczyniu umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. Suche składniki wymieszać i wsypać do uprzednio wymieszanych mokrych składników. Całość połączyć do uzyskania gładkiego ciasta przy pomocy rózgi.
  3. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce do warzyw. Pistacje pokroić na mniejsze, jednak nie całkiem małe kawałki. Marchew i pistacje dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
  4. Blachę na babkę posmarować odrobiną oleju i posypać bułką tartą. Umożliwi to bezproblemowe wyciągnięcie ciasta z blachy.
  5. Ciasto piec w 180 ºC przez 40-50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto pozostawić na około 15 minut do lekkiego przestudzenia, a następnie wyciągnąć je z blachy. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Może to potrwać nawet ponad 2 godziny.
  6. Gdy ciasto będzie całkowicie zimne w misie miksera umieścić serek kremowy, miękkie masło i cukier puder. Miksować przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiego kremu. Ciasto posmarować kremem z serka i posypać pokrojonymi pistacjami. Przechowywać w lodówce.

Ciasto marchewkowo - dyniowe

Ciasto dyniowo - marchewkowe

Ciasto marchewkowo - dyniowe

Ciasto dyniowo - marchewkowe

 

Liczba komentarzy do “Ciasto marchewkowo – dyniowe”: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.