Ciasto marchewkowo – dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe to taki bliski krewniak ciasta marchewkowego, które piekłam już jakiś czas temu. Jest dość wilgotne, syte i również pokryte glazurą z białego serka kremowego. Taki krem na bazie serka kanapkowego jest doskonałą alternatywą dla stosunkowo ciężkiego i kalorycznego kremu, którego głównym składnikiem jest masło. Ciasto marchewkowo-dyniowe o pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze doskonale komponuje się z pistacjami. I nie chodzi mi tylko o ciekawą dekorację, ale mam na myśli również smak.

Przepis na przygotowanie puree dyniowego.

Na koniec jeszcze dość ważna uwaga: zwróćcie uwagę na to aby nie użyć solonych pistacji. Ciasto jest jednak słodkie, więc należy użyć orzechów o naturalnym smaku.

Ciasto marchewkowo - dyniowe
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 4 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    40-50 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha na babkę 4 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    40-50 minut 180 ºC
    Ciasto marchewkowo - dyniowe
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 4 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      40-50 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha na babkę 4 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      40-50 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 2 jajka
      • 150 g białego cukru
      • 50 g brązowego cukru
      • 125 ml oleju roślinnego
      • 170 g puree dyniowego*
      • 60 ml maślanki
      • 1/2 laski wanilii
      • 250 g mąki
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 170 g marchwi
      • 50 g pistacji
      Składniki na krem
      • 200 g serka kremowego
      • 50 g miękkiego masła
      • 50 g cukru pudru
      Dodatkowo
      • 50 g pistacji do dekoracji
      • bułka tarta do wysypania blachy
      • olej do posmarowania blachy
      Porcje: blacha na babkę
      Sposób przygotowania
      1. W dość sporej misce umieścić jajka, cukier biały i brązowy, olej, maślankę, puree dyniowe oraz ziarna wydłubane z połowy laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać.
      2. W osobnym naczyniu umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. Suche składniki wymieszać i wsypać do uprzednio wymieszanych mokrych składników. Całość połączyć do uzyskania gładkiego ciasta przy pomocy rózgi.
      3. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce do warzyw. Pistacje pokroić na mniejsze, jednak nie całkiem małe kawałki. Marchew i pistacje dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
      4. Blachę na babkę posmarować odrobiną oleju i posypać bułką tartą. Umożliwi to bezproblemowe wyciągnięcie ciasta z blachy.
      5. Ciasto piec w 180 ºC przez 40-50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto pozostawić na około 15 minut do lekkiego przestudzenia, a następnie wyciągnąć je z blachy. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Może to potrwać nawet ponad 2 godziny.
      6. Gdy ciasto będzie całkowicie zimne w misie miksera umieścić serek kremowy, miękkie masło i cukier puder. Miksować przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiego kremu. Ciasto posmarować kremem z serka i posypać pokrojonymi pistacjami. Przechowywać w lodówce.

      Ciasto marchewkowo - dyniowe

      Ciasto dyniowo - marchewkowe

      Ciasto marchewkowo - dyniowe

      Ciasto dyniowo - marchewkowe

       

      Liczba komentarzy do “Ciasto marchewkowo – dyniowe”: 2

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.