Ciasto migdałowe z gruszkami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Aromatyczne ciasto migdałowe z soczystymi gruszkami i chrupiącą skórką utworzoną z cukru trzcinowego sprawdzi się idealnie niezależnie od okazji. Jego przygotowanie trwa jakąś godzinkę, więc wszystkie ręce na pokład i do boju!

Ciasto migdałowe z gruszkami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 60 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
40-45 minut 170 °C
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 60 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
40-45 minut 170 °C
Ciasto migdałowe z gruszkami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 60 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
40-45 minut 170 °C
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 60 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
40-45 minut 170 °C
Składniki
Składniki na ciasto
  • 240 g mielonych migdałów
  • 60 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ponadto
  • 1 cytryna
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 10 cm
Sposób przygotowania
  1. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne, a następnie skropić sokiem z cytryny aby owoce nie ciemniały.
  2. W misie miksera umieścić masło, cukier, skórkę z cytryny i sól i miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodawać żółtka (pojedynczo) i białka (również pojedynczo). Przed dodaniem kolejnej partii jajek zadbać o to aby poprzednia była w pełni połączona z masą.
  3. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do masy maślano-jajecznej i wymieszać do połączenia.
  4. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki gruszek i lekko docisnąć. Piec w 170 °C przez 40-45 minut, do uzyskania złotego koloru. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika posypać pozostałym cukrem trzcinowym i pozostawić do ostudzenia.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Ciasto migdałowe z gruszkami

Ciasto migdałowe z gruszkami

Zniżka 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.