Ciasto migdałowe z gruszkami

Aromatyczne ciasto migdałowe z soczystymi gruszkami i chrupiącą skórką utworzoną z cukru trzcinowego sprawdzi się idealnie niezależnie od okazji. Jego przygotowanie trwa jakąś godzinkę, więc wszystkie ręce na pokład i do boju!

Ciasto migdałowe z gruszkami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 60 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    40-45 minut 170 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 60 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    40-45 minut 170 °C
    Ciasto migdałowe z gruszkami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 60 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      40-45 minut 170 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 60 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      40-45 minut 170 °C
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 240 g mielonych migdałów
      • 60 g mąki
      • 120 g masła
      • 100 g cukru trzcinowego
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      Ponadto
      • 1 cytryna
      • 2 gruszki
      • 3 łyżki cukru trzcinowego
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 10 cm
      Sposób przygotowania
      1. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne, a następnie skropić sokiem z cytryny aby owoce nie ciemniały.
      2. W misie miksera umieścić masło, cukier, skórkę z cytryny i sól i miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodawać żółtka (pojedynczo) i białka (również pojedynczo). Przed dodaniem kolejnej partii jajek zadbać o to aby poprzednia była w pełni połączona z masą.
      3. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do masy maślano-jajecznej i wymieszać do połączenia.
      4. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki gruszek i lekko docisnąć. Piec w 170 °C przez 40-45 minut, do uzyskania złotego koloru. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika posypać pozostałym cukrem trzcinowym i pozostawić do ostudzenia.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Ciasto migdałowe z gruszkami

      Ciasto migdałowe z gruszkami

      Zniżka 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).

      Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.