Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Po skosztowaniu tego ciasta doszłam do wniosku, że banany i bita śmietana to połączenie idealne! Słodycz dojrzałych bananów wspaniale współgra z lekko kwaskowymi wiśniami. Całość połączona warstwą galaretki i dokładnie przykryta chmurką bitej śmietany sprawia, że ciasto wprost rozpływa się w ustach. Ponadto, prażone migdały doskonale dopełniają całości i stanowią piękną dekorację.

Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40 minut + 2 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    20-25 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40 minut + 2 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    20-25 minut 200 ºC
    Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40 minut + 2 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      20-25 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40 minut + 2 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      20-25 minut 200 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 2 jajka
      • 120 g cukru
      • 70 ml oleju roślinnego
      • 100 ml nektaru bananowego
      • 150 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki na nadzienie owocowe
      • 300 g wiśni z kompotu
      • 2 banany
      • 1 galaretka wiśniowa
      Składniki na krem
      • 200 ml śmietanki kremówki
      • 250 g serka mascarpone
      • 50 g cukru pudru
      • 1 opakowanie śmietan-fixu
      Ponadto
      • 50 g płatków migdałów
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 200 ºC. W misie miksera umieścić cukier i jajka, ubijać przez około 5 minut do uzyskania białej kremowej masy. Do jajek dodać olej i nektar bananowy, wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie połączyć.
      2. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać. Piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu schłodzić na kratce.
      3. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do schłodzenia. Najlepiej zrobić to zaraz po włożeniu ciasta do piekarnika, wtedy galaretka będzie miała wystarczająco dużo czasu na schłodzenie się i lekkie stężenie.
      4. Gdy ciasto będzie już całkowicie zimne, przełożyć na nie banany pokrojone w plasterki i odsączone wiśnie. Zalać tężejącą galaretką i schować do lodówki na co najmniej 2 godziny.
      5. W międzyczasie, na suchej patelni uprażyć migdały i pozostawić do ostygnięcia.
      6. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-fix połączyć z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubijać do momentu gdy śmietana zacznie gęstnieć. Wtedy dodać serek mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego kremu.
      7. Bitą śmietanę przełożyć na stężałą galaretkę, posypać chłodnymi migdałami i do momentu podania przechowywać w lodówce.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną

      Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną

      Liczba komentarzy do “Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną”: 8

        1. Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że można. Osobiście zwróciłabym jednak uwagę na to aby użyta konfitura była bardzo gęsta. Używając konfitury zamiast wiśni, naniosłabym ją bezpośrednio na ciasto i dopiero na wierzch położyłabym banany. Życzę powodzenia i smacznego :)

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.