Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Po skosztowaniu tego ciasta doszłam do wniosku, że banany i bita śmietana to połączenie idealne! Słodycz dojrzałych bananów wspaniale współgra z lekko kwaskowymi wiśniami. Całość połączona warstwą galaretki i dokładnie przykryta chmurką bitej śmietany sprawia, że ciasto wprost rozpływa się w ustach. Ponadto, prażone migdały doskonale dopełniają całości i stanowią piękną dekorację.

Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40 minut + 2 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    20-25 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40 minut + 2 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    20-25 minut 200 ºC
    Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40 minut + 2 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      20-25 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40 minut + 2 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      20-25 minut 200 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 2 jajka
      • 120 g cukru
      • 70 ml oleju roślinnego
      • 100 ml nektaru bananowego
      • 150 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki na nadzienie owocowe
      • 300 g wiśni z kompotu
      • 2 banany
      • 1 galaretka wiśniowa
      Składniki na krem
      • 200 ml śmietanki kremówki
      • 250 g serka mascarpone
      • 50 g cukru pudru
      • 1 opakowanie śmietan-fixu
      Ponadto
      • 50 g płatków migdałów
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 200 ºC. W misie miksera umieścić cukier i jajka, ubijać przez około 5 minut do uzyskania białej kremowej masy. Do jajek dodać olej i nektar bananowy, wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie połączyć.
      2. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać. Piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu schłodzić na kratce.
      3. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do schłodzenia. Najlepiej zrobić to zaraz po włożeniu ciasta do piekarnika, wtedy galaretka będzie miała wystarczająco dużo czasu na schłodzenie się i lekkie stężenie.
      4. Gdy ciasto będzie już całkowicie zimne, przełożyć na nie banany pokrojone w plasterki i odsączone wiśnie. Zalać tężejącą galaretką i schować do lodówki na co najmniej 2 godziny.
      5. W międzyczasie, na suchej patelni uprażyć migdały i pozostawić do ostygnięcia.
      6. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-fix połączyć z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubijać do momentu gdy śmietana zacznie gęstnieć. Wtedy dodać serek mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego kremu.
      7. Bitą śmietanę przełożyć na stężałą galaretkę, posypać chłodnymi migdałami i do momentu podania przechowywać w lodówce.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną

      Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną

      Liczba komentarzy do “Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną”: 10

      1. Pyszne ciasto goście się zajadali z uśmiechem :) przepis dodaję do archiwum jako sprawdzony i udany. Nie raz do niego wrócę. Pozdrawiam

        1. Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że można. Osobiście zwróciłabym jednak uwagę na to aby użyta konfitura była bardzo gęsta. Używając konfitury zamiast wiśni, naniosłabym ją bezpośrednio na ciasto i dopiero na wierzch położyłabym banany. Życzę powodzenia i smacznego :)

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.