Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40minut + 2 godziny chłodzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
20-25minut 200ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 40minut + 2 godziny chłodzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
20-25minut 200ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 70ml oleju roślinnego
  • 100ml nektaru bananowego
  • 150g mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie owocowe
  • 300g wiśni z kompotu
  • 2 banany
  • 1 galaretka wiśniowa
Składniki na krem
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 1opakowanie śmietan-fixu
Ponadto
  • 50g płatków migdałów
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 200 ºC. W misie miksera umieścić cukier i jajka, ubijać przez około 5 minut do uzyskania białej kremowej masy. Do jajek dodać olej i nektar bananowy, wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie połączyć.
  2. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać. Piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu schłodzić na kratce.
  3. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do schłodzenia. Najlepiej zrobić to zaraz po włożeniu ciasta do piekarnika, wtedy galaretka będzie miała wystarczająco dużo czasu na schłodzenie się i lekkie stężenie.
  4. Gdy ciasto będzie już całkowicie zimne, przełożyć na nie banany pokrojone w plasterki i odsączone wiśnie. Zalać tężejącą galaretką i schować do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. W międzyczasie, na suchej patelni uprażyć migdały i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-fix połączyć z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubijać do momentu gdy śmietana zacznie gęstnieć. Wtedy dodać serek mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego kremu.
  7. Bitą śmietanę przełożyć na stężałą galaretkę, posypać chłodnymi migdałami i do momentu podania przechowywać w lodówce.