Jestem przekonana, że nikogo nie trzeba namawiać do tego aby skusił się na kawałek aromatycznego ciasta z brzoskwiniami i bitą śmietaną, posypanego prażonymi migdałami i kokosem. Połączenie kremowej bitej śmietany i chrupiącego kokosu idealnie współgra z brzoskwiniami, które zostały ubogacone nutą limonki.
Składniki
Składniki na ciasto
- 180 g mąki
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 170 ml maślanki
- 2 jajka
- 5 kropli aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę brzoskwniową
- 700 g brzoskwiń
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 limonka (sok)
Składniki na warstwę śmietanową
- 200 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 50 g cukru pudru
Ponadto
- 40 g płatków migdałów
- 40 g wiórków kokosowych
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
Sposób przygotowania
Przygotowanie spodu ciasta
- Piekarnik nagrzać do 180 ºC. W misie miksera umieścić masło i cukier. Ucierać przez około 5 minut do uzyskania gładkiej i kremowej masy.
- Do miksującej się masy dodawać po pół jajka (białko i żółtko oddzielnie) i za każdym razem dokładnie wmiksować. W międzyczasie dodać również ekstrakt migdałowy.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Połowę sypkich składników dodać do masy maślanej, wymieszać. Wlać połowę maślanki, wymieszać, dodać mąkę, wymieszać, wlać resztę maślanki i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 ºC. Po upieczeniu ostudzić.
Przygotowanie brzoskwiń
- Owoce umyć, przekroić na połówki i usunąć pestkę. Brzoskwinie obrać ze skórki (najlepiej obieraczką do warzyw) i pokroić w kostkę (około 1 cm x 1cm x 1cm).
- Owoce, cukier i sok z limonki umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki) i wlać do gotujących się owoców. Całość gotować przez około 2 minuty nie zaprzestając mieszania. Odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie posypki
- Na suchą patelnię wsypać płatki migdałów i podgrzewać je do momentu lekkiego zbrązowienia. Podczas prażenia potrząsać patelnią lub mieszać migdały aby się nie przypaliły. Po uprażeniu migdałów na patelnię wsypać kokos. Podgrzewać do zrumienienia.
- Kokos połączyć z migdałami i odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie bitej śmietany i składanie ciasta
- Gdy wszystkie powyższe składniki będą już ostudzone można przystąpić do ubicia śmietany.
- Śmietanę, cukier i serek mascarpone umieścić w misie miksera. Ubijać kilka minut do uzyskania kremu zachowującego kształt.
- Na spód ciasta wyłożyć brzoskwinie i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Na brzoskwinie przełożyć bitą śmietanę i posypać prażonymi migdałami i kokosem. Przechowywać w lodówce.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.
Czy można użyć brozskwin z puszki i postępować tak jak ze świeżymi brzoskwiniami?
Kinga, nie próbowałam, ale wydaje mi się, że można użyć brzoskwiń z puszki.