W dniu dzisiejszym postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ciasto z galaretką, w której nie ma ani grama żelatyny. Substancja żelująca, której użyłam to agar-agar, który jest pozyskiwany z glonów (krasnorostów), więc jest całkowicie wegański. Ulega rozpuszczeniu w temperaturze około 85-95 °C, tężeje natomiast już w 40 °C, więc nie ma obawy, że deser rozpłynie się w temperaturze pokojowej. Jedna łyżeczka proszku agar-agar wystarcza do przygotowania galaretki z 250 mililitrów płynu.
Składniki
Składniki na biszkopt
- 3 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 50 g czekolady deserowej
Składniki na warstwę brzoskwiniową
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- 2 łyżeczki agar-agar
Składniki na bitą śmietanę
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 70 g cukru pudru
Ponadto
- kolorowe cukiereczki do dekoracji
Porcje: blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
Sposób przygotowania
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białko dokładnie oddzielić od żółtka, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżece) nie zaprzestając miksowania.
- Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtko i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z mąką. Mąkę wraz z czekoladą delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przełożyć oraz wyrównać na powierzchni papieru. Piec w 180 °C przez około 15 minut, a następnie wystudzić.
Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej
- Brzoskwinie wyłowić z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Do syropu z brzoskwiń dolać tyle wody aby uzyskać 500 mililitrów płynu (przy założeniu, że ciasto pieczone jest z jednej proporcji). Syrop z wodą doprowadzić do wrzenia i wymieszać z agar-agar, a następnie odstawić do ostudzenia.
- Gdy syrop brzoskwiniowy zacznie tężeć, brzoskwinie ułożyć na biszkopcie i zalać galaretką.
Przygotowanie bitej śmietany
- W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijać do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, która dobrze zachowuje swój kształt. Śmietanę przełożyć na dobrze ostudzone ciasto, wyrównać. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać kolorowymi cukiereczkami.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.
Czym można zastąpić agar?