Ciasto z brzoskwiniami i galaretką z agar-agar

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

W dniu dzisiejszym postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ciasto z galaretką, w której nie ma ani grama żelatyny. Substancja żelująca, której użyłam to agar-agar, który jest pozyskiwany z glonów (krasnorostów), więc jest całkowicie wegański. Ulega rozpuszczeniu w temperaturze około 85-95 °C, tężeje natomiast już w 40 °C, więc nie ma obawy, że deser rozpłynie się w temperaturze pokojowej. Jedna łyżeczka proszku agar-agar wystarcza do przygotowania galaretki z 250 mililitrów płynu.

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką z agar-agar
Print Recipe
    Porcje
    1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 ºC
    Porcje
    1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 ºC
    Ciasto z brzoskwiniami i galaretką z agar-agar
    Print Recipe
      Porcje
      1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 ºC
      Porcje
      1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na biszkopt
      • 3 jajka
      • 120 g mąki pszennej
      • 120 g cukru
      • szczypta soli
      • 50 g czekolady deserowej
      Składniki na warstwę brzoskwiniową
      • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
      • 2 łyżeczki agar-agar
      Składniki na bitą śmietanę
      • 250 g serka mascarpone
      • 200 g śmietanki kremówki
      • 70 g cukru pudru
      Ponadto
      • kolorowe cukiereczki do dekoracji
      Porcje: blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie biszkoptu
      1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białko dokładnie oddzielić od żółtka, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżece) nie zaprzestając miksowania.
      2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtko i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
      3. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z mąką. Mąkę wraz z czekoladą delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.
      4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przełożyć oraz wyrównać na powierzchni papieru. Piec w 180 °C przez około 15 minut, a następnie wystudzić.
      Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej
      1. Brzoskwinie wyłowić z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Do syropu z brzoskwiń dolać tyle wody aby uzyskać 500 mililitrów płynu (przy założeniu, że ciasto pieczone jest z jednej proporcji). Syrop z wodą doprowadzić do wrzenia i wymieszać z agar-agar, a następnie odstawić do ostudzenia.
      2. Gdy syrop brzoskwiniowy zacznie tężeć, brzoskwinie ułożyć na biszkopcie i zalać galaretką.
      Przygotowanie bitej śmietany
      1. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijać do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, która dobrze zachowuje swój kształt. Śmietanę przełożyć na dobrze ostudzone ciasto, wyrównać. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać kolorowymi cukiereczkami.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Ciasto z brzoskwiniami i galaretką z agar-agar

      Ciasto z brzoskwiniami i galaretką z agar-agar

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.