Ciasto z brzoskwiniami i galaretką z agar-agar
Porcje
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
Czas pieczenia Temperatura
15minut 180ºC
Porcje
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
Czas pieczenia Temperatura
15minut 180ºC
Składniki
Składniki na biszkopt
  • 3 jajka
  • 120g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • szczypta soli
  • 50g czekolady deserowej
Składniki na warstwę brzoskwiniową
  • 1duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2łyżeczki agar-agar
Składniki na bitą śmietanę
  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki
  • 70g cukru pudru
Ponadto
  • kolorowe cukiereczki do dekoracji
Sposób przygotowania
Przygotowanie biszkoptu
  1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białko dokładnie oddzielić od żółtka, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżece) nie zaprzestając miksowania.
  2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtko i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
  3. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z mąką. Mąkę wraz z czekoladą delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.
  4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przełożyć oraz wyrównać na powierzchni papieru. Piec w 180 °C przez około 15 minut, a następnie wystudzić.
Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej
  1. Brzoskwinie wyłowić z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Do syropu z brzoskwiń dolać tyle wody aby uzyskać 500 mililitrów płynu (przy założeniu, że ciasto pieczone jest z jednej proporcji). Syrop z wodą doprowadzić do wrzenia i wymieszać z agar-agar, a następnie odstawić do ostudzenia.
  2. Gdy syrop brzoskwiniowy zacznie tężeć, brzoskwinie ułożyć na biszkopcie i zalać galaretką.
Przygotowanie bitej śmietany
  1. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijać do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, która dobrze zachowuje swój kształt. Śmietanę przełożyć na dobrze ostudzone ciasto, wyrównać. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać kolorowymi cukiereczkami.