Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

Ciasto, do którego przygotowania potrzeba jedynie miski, łyżki i formy do pieczenia – zero ubijania, ucierania, żadnych skomplikowanych czynności. Nie jestem zupełnie pewna, ale wydaje mi się, że to właśnie ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami było moim pierwszym wypiekiem. Duża ilość owoców sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne, a przy tym dość sycące. Mnie kojarzy się z jesienią, ponieważ to właśnie jesienią jest najwięcej jabłek i świeże orzechy.

Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha 24 cm x 21 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    40 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha 24 cm x 21 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    40 minut 180 ºC
    Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha 24 cm x 21 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      40 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha 24 cm x 21 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      40 minut 180 ºC
      Składniki
      • 300 g gruszek
      • 500 g jabłek
      • 200 g cukru
      • 200 g orzechów
      • 125 ml oleju roślinnego
      • 3 jajka
      • 350 g mąki
      • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
      Porcje: blacha 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Owoce zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i zostawić na około 90 minut. W międzyczasie kilkukrotnie zamieszać owoce z cukrem.
      2. Do owoców, które już teraz są zanurzone w syropie, dodać olej i jajka. Orzechy posiekać na mniejsze, jednak nie całkiem drobniutkie kawałki i również dodać do owoców. Całość wymieszać.
      3. W osobnym naczyniu połączyć mąkę wraz z sodą, a następnie dodać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.
      4. Blachę o wymiarach 24 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną formę wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 180 ºC przez 40 minut.
      5. Ciasto lekko wystudzić w blasze, a po około 15 minutach wyciągnąć w formy i całkowicie przestudzić.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

      Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

      Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

      Jesienne słodkości!

      Jeden komentarz do “Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.