Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Ciasto, do którego przygotowania potrzeba jedynie miski, łyżki i formy do pieczenia – zero ubijania, ucierania, żadnych skomplikowanych czynności. Nie jestem zupełnie pewna, ale wydaje mi się, że to właśnie ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami było moim pierwszym wypiekiem. Duża ilość owoców sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne, a przy tym dość sycące. Mnie kojarzy się z jesienią, ponieważ to właśnie jesienią jest najwięcej jabłek i świeże orzechy.

Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 24 cm x 21 cm 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
40 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 24 cm x 21 cm 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
40 minut 180 ºC
Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 24 cm x 21 cm 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
40 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 24 cm x 21 cm 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
40 minut 180 ºC
Składniki
  • 300 g gruszek
  • 500 g jabłek
  • 200 g cukru
  • 200 g orzechów
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 350 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Porcje: blacha 24 cm x 21 cm
Sposób przygotowania
  1. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Owoce zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i zostawić na około 90 minut. W międzyczasie kilkukrotnie zamieszać owoce z cukrem.
  2. Do owoców, które już teraz są zanurzone w syropie, dodać olej i jajka. Orzechy posiekać na mniejsze, jednak nie całkiem drobniutkie kawałki i również dodać do owoców. Całość wymieszać.
  3. W osobnym naczyniu połączyć mąkę wraz z sodą, a następnie dodać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.
  4. Blachę o wymiarach 24 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną formę wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 180 ºC przez 40 minut.
  5. Ciasto lekko wystudzić w blasze, a po około 15 minutach wyciągnąć w formy i całkowicie przestudzić.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

Jesienne słodkości!

Jeden komentarz do “Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.