Ciasto, do którego przygotowania potrzeba jedynie miski, łyżki i formy do pieczenia – zero ubijania, ucierania, żadnych skomplikowanych czynności. Nie jestem zupełnie pewna, ale wydaje mi się, że to właśnie ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami było moim pierwszym wypiekiem. Duża ilość owoców sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne, a przy tym dość sycące. Mnie kojarzy się z jesienią, ponieważ to właśnie jesienią jest najwięcej jabłek i świeże orzechy.
Składniki
- 300 g gruszek
- 500 g jabłek
- 200 g cukru
- 200 g orzechów
- 125 ml oleju roślinnego
- 3 jajka
- 350 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Porcje: blacha 24 cm x 21 cm
Sposób przygotowania
- Jabłka i gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Owoce zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i zostawić na około 90 minut. W międzyczasie kilkukrotnie zamieszać owoce z cukrem.
- Do owoców, które już teraz są zanurzone w syropie, dodać olej i jajka. Orzechy posiekać na mniejsze, jednak nie całkiem drobniutkie kawałki i również dodać do owoców. Całość wymieszać.
- W osobnym naczyniu połączyć mąkę wraz z sodą, a następnie dodać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.
- Blachę o wymiarach 24 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną formę wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 180 ºC przez 40 minut.
- Ciasto lekko wystudzić w blasze, a po około 15 minutach wyciągnąć w formy i całkowicie przestudzić.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.
Mniam, wygląda niezwykle apetycznie :)